Kuolema kolkuttaa

Viime aikoina useampikin ystävä on tokaissut, että haluaisi mennä runokurssille, jotta voisi lukea nykyrunoutta. Kurssit ovat tietysti aina hyväksi, mutta olen kyllä sitä mieltä, että runouden ymmärtämiseen ei välttämättä tarvita kursseja. Moni kuuntelee klassista musiikkia eläytyen ja nauttii siitä, vaikkei ymmärtäisi juuri mitään musiikista. Miksei runoutta voisi lukea samoin?

Luen paljon runoja, keskiajalta nykypäivään, suomeksi ja englanniksi. Runous on yksi lempiasioitani maailmassa! Runous sopii mielestäni erityisen hyvin nykyaikaan. Monet ovat kiireisiä, aikaa lukemiselle saattaa arjessa olla vähän ja kiireen keskellä keskittymiskykykin on koetuksella. Runo on tiivis paketti, jonka lukee nopeasti, mutta joka useimmiten herättää ajatuksia sekä tunteita ja jää mieleen pyörimään.

Viime torstaina olin juhlimassa Tuija Välipakan uusinta runokokoelmaa Take Away (Paasilinna, 2013). Tilaisuudessa esitettiin runovideo, joka oli tehty yhteen Välipakan runoon. En ole ennen nähnyt runovideoita – idea oli mielestäni ihan loistava, ainakin tällä kertaa, sillä runovideo oli todella hieno ja elämyksellinen. Video oli juoneton lyhytfilmi ja runo oli mukana kirjoitettuna. Pidin siitä hirveän paljon.

Välipakan uusin kokoelma käsittelee kuolemaa. Se on erinomainen. Runot ovat väkeviä, visuaalisia ja oivaltavia. Ainoa ongelma on eräänlainen täyteläisyys ja runsaus. Yksi runo saattaa sisältää ryppään konkreettisia kuvia ja voimakkaita ajatuksia. Runokokoelman suhteen ongelma on kuitenkin helppo ratkaista: lukee vain pari runoa kerrallaan. Runokokoelmaa ei yleensäkään kannata lukea kuten romaania, vaan rauhassa, ehkäpä jopa runo kerrallaan.

Take Awayssa on upeaa myös ulkoasu. Se on taitettu jännittävästi ja kansi on hieno. Hienoa on myös, että runokokoelma julkaistaan kovissa kansissa. Kansi tiivistääkin hyvin kokoelman tunnelman: kuolemaa käsitellään väkevin vedoin, mutta seassa on myös paljon tummanpuhuvaa huumoria.

Ne, jotka tarvitsevat runon lukemiseen opastusta, voivat löytää sitä netistäkin, vaikkapa täältä.

(Arvostelukappale saatu kustantajalta.)

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *