Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Kuri on voimaa

Kuvankaappaus 2015-10-20 kello 18.08.30

Dragomir ”Gago” Mrsic: Kovaa treeniä – Hollywood-coachin teho-ohjelma (suom. Minerva Pietilä, Minerva, 2015)

[Kustantajan arvostelukappale]

Dragomir Mrsic on ruotsalainen kunto-ohjaaja, valmentaja ja kuntosaliyrittäjä, joka on työskennellyt myös näyttelijänä esimerkiksi Lapidus-filmatisoinneissa ja joissakin Hollywood-elokuvissa. Hän pyörittää Tukholmassa omaa kuntosalia, jossa keskitytään aggressiiviseen, rankkaan treenaamiseen.

Kirja kiinnosti, koska tykkään ”miesmäisistä” treeneistä. Itse asiassa kuvittelin, että kirjassa olisi jotain samaa kuin BBC:n sarjassa Ultimate Hell Week. Sarjassa juoksennellaan kukkuloilla kivirinkka selässä, punneretaan jäätävässä meressä tavallinen sotilasasu päällä ja totutellaan painavien aseiden kanniskeluun. Mrsicin treenit tehdään salilla apuna esimerkiksi painot, tangot ja kuntopallot. Mukana olisi voinut olla jotain ulkojuttujakin.

Kirjassa esitellään selkein kuvasarjoin kahdeksan eri treeniohjelmaa, joilla vahvistetaan tiettyjä kehon osia. Pidin siitä, että Mrsic painottaa esimerkiksi jalka- ja selkälihasten voiman tärkeyttä – tosi treenatuilla rintalihaksilla miehet voivat pullistella, mutta voimakkaista jalkalihaksista on oikeasti hyötyä, vaikka voima ei näy päälle.

Treeniohjeiden välissä on proosapläjäyksiä, joissa Mrsic kertoo elämästään ja arvoistaan. Rohkeus, uskollisuus, kunnioitus ja kiitollisuus saavat kukin oman lukunsa. Nöyryyttä painotetaan useassa kohdassa. Salilla kaikki ovat tasa-arvoisia, moniongelmaisesta maahanmuuttajanuoresta yritysmiljonääriin. Osittain on kyse kliseistä, mutta teksteissä on silti jotain innostavaa. Urheilun psykologia on aina kiinnostavaa.

Kirja olisi varmasti hyvä joululahja nuorille, varsinkin jos kamppailulajit kiinnostavat. Mrsic on hyvä esikuva: hän haksahti nuorena rikoksen tielle, mutta otti itseään niskasta kiinni ja panosti kaiken treenaamiseen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *