Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Laatikossa

Katja Lindroos, Riikka Kantinkoski, Niclas Warius: MOMO – koti elementissään (Siltala, 2013)

Asun sellaisessa talossa, jossa moni ei ehkä haluaisi asua. En tiedä onko talo paikalla muurattu vai elementtirakenteinen, mutta ehtaa 60-lukua kumminkin. Ikkunan alla on vilkas liikenneväylä ja porraskäytävään tullaan suoraan kadulta. Rakennus on aika rumakin. Asunnossa on kuiten erittäin toimiva pohja ja valon määrä on maksimoitu. Nykyään kai valtaosa lapsiperheistä uneksii rintamamiestalosta lähellä luontoa, mutta tässä sitä ollaan, epämuodikkaassa kerrostalossa lähellä kaupungin keskustaa.

Unelmista huolimatta 50–80-luvun rakennuksissa asuu lukuisa muukin suomalainen. Siksi MOMO tulee oivaan saumaan. Jouduin jonottamaan teosta kirjastosta yli puoli vuotta! Kirjan nimi tulee sanoista modern and modest, uudenaikainen ja vaatimaton, mikä kuvaakin hyvin aikakauden rakennuksia. Teoksessa koteihinsa mieltyneet asukkaat kertovat tunnelmiaan ja mukana on ihania kuvia. Kirjan alkupuolella kerrotaan aikakauden asuntosuunnittelun perusteista.

Edellisen asukkaan tapettia on jätetty näkyviin valokatkaisijan muovilevyn alle – miten hauska idea!

MOMO on todella viehättävä ja erittäin suomalainen kirja. Näihin koteihin pätee kansanviisaus ”vaatimattomuus kaunistaa”. Asuntojen erikoislaatuisuus tuodaan hyvin esiin tekstin ja kuvien kautta. Ainoa mitä jäin kaipaamaan, olivat pohjapiirrokset esitellyistä asunnoista. Myös aikakauden arkkitehdit olisivat ansainneet enemmän mainintoja. Kuvissa on vangittu asuntojen henki taitavasti. Raikas ja hyväntuulinen kirja, joka opettaa meidät 60-luvun kerrostaloissa asuvat arvostamaan kotejamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *