Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Linnut

Marja-Liisa Vartio: Hänen olivat linnut (Suuri suomalainen kirjakerho, 1975)

Luin nuorena paljon Marja-Liisa Vartiota. Nyt halusin lukea uudestaan kirjailija tunnetuimman romaanin Hänen olivat linnut, joten nappasin sen eurolla mukaan ekotorilta Turusta. Yllättäen kirjakerhopainoksessa olikin kuvitus! Kuvituksen on tehnyt paremmin kai luontokuvittajana tunnettu Seppo Polameri. (Tämä painos on saatavilla Itäkeskuksen kirjastosta.)

Nuorena pidin enemmän Vartion muista romaaneista. Tämä romaani aukeni nyt keski-ikäisenä aivan eri tavalla. Romaani kertoo ruustinna Adelesta, joka on mielestään hieno ihminen. Hän palvoo edesmenneen miehensä Birgerin muistoa. Birger oli kaikinpuolin erinomainen, mutta ruustinnan mielestä eritoten ”huomattava lintututkija”. Mies jätti jälkeensä suuren täytettyjen lintujen kokoelman, jolla on kirjassa tärkeä asema. Lukijalle rovastin lintuinnostus näyttää ennemmin pakkomielteiseltä, jopa surkuhupaisalta.

Suku on järjestänyt Adelelle kotiapulaiseksi yksinäisen ja turskin Alman. Molemmilla on hankala luonne, ja naiset ottavatkin koko ajan yhteen – se on heidän suhteensa bensiini. Adele kertoo kymmeniä kertoja kertomiaan tarinoita, välillä Almakin. Ruustinna ja sukulaiset ovat jumiutuneet perintöriitoihin, joita on puitu vuosikaudet. Milloin kinataan hopeista, milloin maalauksista.

Romaani rakentuu suurelta osin dialogille, joka onkin herkullista ja osuvaa. Vaikka romaani ilmestyi alunperin 1967 ja kuvaa ilmeisesti paljon varhaisempia aikoja, sekä naisten persoonallisuudet että kirjan vuoropuhelu tuntuu tutulta. Eiköhän yhdessä sun toisessakin suvussa ole katkeria leskirouvia, jotka jaksavat jankuttaa vuosikymmenet hopealusikoiden kohtalosta. Oikeassa elämässä Adele ja Alma olisivat varmaan hermoille käyvää seuraa, mutta Vartio kuvaa heidät huumorilla, lämpimästikin. Vaikka molemmat ovat aikamoisia katkeria hapannaamoja, heitä kohtaan tuntee sympatiaa.

Kuvituksesta pidin paljon. Teos julkaisi romaanin uudelleen vuonna 2012. Pidän paljon enemmän 1970-luvun kansikuvasta!

Teos 2012

Myös tämä kansikuvitus on aika riemastuttava:

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *