Maailmoja kuulokkeissa

Olen ollut useamman vuoden mukana Helsingin kirjailijat ry:n toiminnassa. Järjestämme jäseniltoja, joissa on kirjailijoita hyödyttäviä esityksiä. Keskiviikkona kuulimme lukuaikapalvelu Storytelistä. Käytän itse Storyteliä, koska siellä on paljon englanninkielisiä äänikirjoja. Tällä hetkellä uurastan läpi Yuval Noah Hararin teosta Homo Deus. Aiemman kirjan Sapiens olen jo kuunnellut. Olen tosi huono lukemaan tietokirjoja, koska fiktio on paljon hauskempaa. Äänikirjoina tietoteokset uppoavat hyvin. Kuuntelen kuulokkeilla tehdessäni kotitöitä tai kävellessäni, eikä keskittyminen ole aiheuttanut vaikeuksia.

Minulle oli uutta tietoa, että Storytel on maailman ensimmäinen lukuaikapalvelu. Lukuaikapalvelu tarkoittaa, että asiakas maksaa kuukausimaksun kuten Spotifyssa ja Netflixissä. Sähkö- ja äänikirjoja voi sen jälkeen käyttää niin paljon kuin ehtii ja jaksaa. Storytelin maajohtaja Mari Wärri kertoi, että Suomessa pyritäänkin saamaan palvelun sisällöistä kaikki irti.

Kustantaja Victoria Vatanskaja kertoi Storytel Original -teoksista. Storytel siis teettää kirjailijoilla äänikirjoja, jotka ovat saatavilla yksinoikeudella palvelussa. (Lisätietoa täällä.) Olin kuullut tästä kollegoilta, mutta minulta oli mennyt ohi, että suosikiltani Marko Hautalalta on Storytelissä kauhuteos. Kuuntelen sen heti, kun Harari on suoritettu! Hautalan Isä Malakain silmät on jo käännetty useille kielille.

Original-teokset siis vastaavat Netflixin ja HBO:n omia tv-sarjoja. Kussakin sarjassa on kymmenen tunnin pituista jaksoa.

Jäkikeskustelussa kirjailijoita mietitytti, miten kustantaja hyötyy teosten jakamisesta lukuaikapalvelun kautta, ja saako kirjailija kunnollisen korvauksen. Toivottavasti tähän asiaan tulee selvyyttä lukuaikapalveluiden suosion kasvaessa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *