Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Mennyt maailma

Löysin Ziniosta tällaisen hauskan lehden, joka on herkkua vintagen sekä arjen historian harrastajille. Brittiläinen naistenlehti Womans Weekly, joka aloitti ilmestymisen 1911, on koonnut eri vuosikymmenten parhaat palat yhdeksi lehdeksi. Tässä numero 1950–1960. Lehti sisältää sekä aitoja juttuja ja mainoksia että nykynäkökulmasta kirjoitettuja artikkeleita.

Sattumalta eteen osui brittidokumentti Time Warp Wives. Ohjelma kertoo naisista, jotka ovat vieneet vintageharrastuksen hieman pidemmälle: he haluavat elää kokonaan 30-, 40- ja 50-luvuilla. Ensin ihailin sitä perinpohjaisuutta, jolla naiset ovat projektiin heittäytyneet. He ovat sisustaneet kotinsa viimeisen päälle ko aikakauden kalusteilla ja tavaroilla: 30-lukunaisella on jopa 30-luvun hella, jolta menee puoli tuntia keittää teevesi. Ohjelman edetessä olo kuitenkin muuttui vähän surulliseksi. Naiset ja heidän puolisonsa kokevat nykyelämän ahdistavana – siinä määrin, etteivät halua lapsiakaan. He elävät kukin pikku kuplassaan ja seurustelevat vain samanlaisten pariskuntien kanssa. 50-lukunainen haluaa olla täydellinen kotirouva, joka vie miehelle joka aamu aamiaisen vuoteeseen ja kuuraa lattiat polvillaan. Tavallaan ohjelman naiset elävät jonkinlaisessa vintagefantasiassa.

Ohjelma on todella kiinnostava ja herätti paljon ajatuksia. Vaikka harrastan historiaa, kirjoitan historiallista romaania ja ajattelen usein, että tietyt asiat olivat ennen paremmin, en sentään ole mennyt noin pitkälle!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *