Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Messu-uupumus

nayttokuva-2016-10-30-kello-11-20-19

Lauantaina pari muutakin oli suunnannut kirjamessuille.

Kirjamessuilla vierähti kolme päivää. Kävijöitä tuntui olevan valtavasti. Ärsykeyliherkkänä on vähän vaikea keskittyä kuuntelemaan esityksiä, kun muilta lavoilta kaikuu samaan aikaan toinen juttu. Pari kirjaakin jäi lauantaina ostamatta sen vuoksi, että kassalle olisi joutunut jonottamaan vaikka kuinka kauan, ja tungoksessa seisoskelu tuntui epämukavalta.

nayttokuva-2016-10-30-kello-11-20-35

Johanna Valkaman esikoisromaani Itämeren Auri sijoittuu rautakauden Suomeen.

Vaikutelmaksi jäi, että suomalaiset kirjailijat kirjoittavat tällä hetkellä paljon menneisiin aikoihin sijoittuvia romaaneja, sekä kertomuksia oikeista ihmisistä. Jo aiemmin olen miettinyt, onko oma aikamme niin monimutkainen, että on selkeämpää kirjoittaa menneistä aikakausista. Kirjailijaliiton lavalla Heidi Köngäs kertoi romaanistaan Hertta, joka käsittelee Hertta Kuusisen elämää. Hänen kanssaan keskusteli Raija Oranen, joka on kirjoittanut Aino Acktésta. Jukka Viikilän romaani Akvarelleja Engelin kaupungista kertoo Carl Ludvig Engelin elämästä.

nayttokuva-2016-10-28-kello-8-41-27

Esikoiskirjailija Minna Rytisalon romaani Lempi sijoittuu sota-aikaan.

Otavan historiallisen romaanin kirjoituskilpailussa ensimmäisen palkinnon sai Pauliina Lindholm Suomenlinnan pääsuunnittelijasta Ehrensvärdistä kertovalla käsikirjoituksella. Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen romaanissa Nainen parvekkeella esiintyy Edelfelt. Jännittävää nähdä, tuleeko historian hahmoista kertovia romaaneja lisää. Minullakin on mielessä eräs kiehtova henkilö, mutta en ole vielä varma, riittävätkö rahkeet!

nayttokuva-2016-10-28-kello-8-41-55

Kustantajan mielestä Minna Rytisalon Lempiä voisi myydä vielä muutaman kappaleen.

Eräs kirjailijakollega kertoi messuilla, että hänellä on ihailija, joka haluaisi kovasti tarjota kirjailijalle ideoita, sinällään hyviä, mutta: ”Ihmiset eivät taida tajuta, että yleensä kirjailijoilla on hirveästi ideoita. Ongelma on ennemmin se, että ei ole tarpeeksi aikaa niiden kaikkien toteuttamiseen! On pakko valikoida.” Totta!

Kirjamessut ovat uuvuttava ja hälyisä kokemus, mutta samalla on upeaa tavata sekä vanhoja tuttuja että uusia tyyppejä. Tapasin paljon muualta Suomesta tulleita kollegoita, jotka tunsin ennen messuja vain somen välityksellä. Budjetti ei sallinut tällä kertaa shoppailua, mutta kuvasin paljon kirjoja kännykässäni olevalle lukulistalle. Onneksi on kirjasto!

Kommentit (2)

  1. ulkopuolinen

    Suomessa kirjojen hinnat ovat aivan käsittämättömiä. Kävin kääntymässä Akateemisessa, mutta olin pyörtyä tajutessani että uutuuskirjat maksavat vähintään 27 euroa, yleensä reippaasti ylikin.
    Tuntuu raa’alta, että kirjailijakaan ei voi ostaa kirjoja vaan että on käännyttävä kirjaston puoleen. No, onneksi (meille lukijoille) on yhä kirjastot…

    • laurahonkasalo

      Toisaalta mystistä sekin, että puolessa vuodessa uutuuskirjan hinta romahtaa ja vuoden päästä sitä ei välttämättä myydä enää missään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *