Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Mikä on muotia Berliinissä?

Näyttökuva 2016-04-17 kello 15.55.17

(Ikävä kyllä olen liian ujo ottaakseni katumuotikuvia.)

Iltalehti uutisoi 6.4. 2016, että ylirevityt farkut, porkkanahousut ja todella lyhyet farkkushortsit ovat menneet auttamattomasti pois muodista. Eivät kyllä Berliini-hipsterien maailmassa ole! Tosi isot rei’ät farkkujen polvissa ovat edelleen muotia. Porkkanafarkkujen lahkeet kääritään rullalle ja nilkat ovat paljaat. Berliinissä muotia ovat myös superkireät pillifarkut, joiden vyötärö huitelee kainaloissa. Sekä porkkanoiden että pillien käyttäjän kuuluu tunkea väljä t-paitansa housunkauluksesta sisään. Mutsimallisten porkkanafarkkujen kanssa on muotia pilottitakki (siis nykytermein bomber). Bomberia käytetään myös culottesien (eli housuhameen) kanssa.

Berliinissä nuorella äidillä pitää olla ehdottomasti musta Kånken ja valkoiset nahkalenkkarit. Nuorilla miehillä on pitkää pitempi parta, huopahattu ja Sandqvistin reppu. Myös nuorukaiset rullaavat lahkeet ja pitävät nilkat paljaina. Metsuriseksuaali meets clamdigger!

Näyttökuva 2016-04-17 kello 15.56.18

Berliinissä on hirveästi nuoria aikuisia. Ykkösasuste on rintarepussa kannettava vauva (kantoliina on ihan out) tai vanerisella potkupyörällä etenevä taapero. Vauvamasukin on cool. Vauvojen kanssa mennään joka paikkaan ja leikki-ikäiset viedään iltapäivällä trendikahvilaan välipalalle.

Berliinissä kukaan ei tunnu käyttävän korkokenkiä. Consut ovat hävinneet Adduille. Tytöillä Doc Martensit ovat muodissa, värinä musta tai häränveri. Dokkarien kanssa käytetään mustia semi-opaque-sukkahousuja ja viskoosihametta kuin grunge-kauden Seattlessa. Nirvana-paitojakin näkyy. Mustia läpikuultavia sukkahousuja käytetään myös todella lyhyiden farkkushortsien kanssa, erityisesti haalistuneiden mustien. Pitsimäiset kaulapannat eli chokerit ovat muodissa. Ysärityyliset napapaidatkin ovat palanneet.

Näyttökuva 2016-04-17 kello 16.03.10

1990s choker/Pinterest

Tuntuu, että kaikki Berliinin nuoret aikuiset käärivät itse tupakkansa. Se pitää tehdä letkeän rennosti, kuten kaikki muukin. Tupakat paperiin huolettomasti muualle katsellen ja sulava nuolaisu. Tupakka kääritään valmiiksi metromatkan aikana.

Tyylin havainnoiminen on hauskaa. Berliinin nuoret aikuiset haluavat kai olla tosi hip ja yksilöllisiä, mutta oikeasti persoonallisia tyyppejä ei oikein näkynyt – paitsi mummoissa.

Näyttökuva 2016-04-17 kello 16.07.09

Kahvitteleva nuori mies Mittessä.

Kommentit (4)

 1. Leikkipuistona Berliini

  Niin no, havainnot voivat vaihdella suuresti sen mukaan, missä päin Berliiniä liikuskelee… 🙂

  • laurahonkasalo

   Näin on. Omalla asuinalueellamme 95 % asukkaista oli maahanmuuttajataustaisia, eikä hipsterimuotia näkynyt.

 2. Yksi utelias

  Joskus -90 luvun alussa olin töissä saksassa. Reissu venyi ajateltua pidemmäksi, ja lähdin etsimään itselleni uusia alusvaatteita. Tuolloin ainakin ihan tavarataloissa oli myynnissä miehillekin paksuja sukkahousuja. Ajattelin että turha ostaa, kun ei noita kehtaa käyttää. Jälkeen päin harmitti, olisihan tuollaisia pitänyt ainakin kokeilla. Mahtaako noita vielä löytyä saksasta?

  • laurahonkasalo

   En tiedä, olisikin ollut kiva tuliaisidea.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *