Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Miksi en mennyt kirjamessuille?

Näyttökuva 2017-10-29 kello 12.32.44

En mennyt tänä vuonna ollenkaan kirjamessuille. Ei ollut työtehtäviä, eikä kukaan muutenkaan kaivannut minua sinne. Koska olen vähän uuvuksissa, päätin jättää messut väliin. Siitä tuli oudosti huono omatunto – kerrankin kirjallisuus saa huomiota, ja mieluummin kökötän kotona!

Moni kollega tuntuu olevan sitä mieltä, että kirjamessuja ei saisi ollenkaan kritisoida. Tietysti on todella hienoa, että Helsingissä on kirja-alan tapahtuma, joka vetää hurjasti yleisöä. Silti oma asenteeni kirjamessuja kohtaan on aina ollut ristiriitainen.

Tänäkin vuonna kirjailijoiden keskuudessa on puhuttanut se seikka, että kirjailijat tekevät messuilla ilmaistyötä. Suomen kirjailijaliitto ja jotkin muut järjestöt maksavat esiintymisistä pienen palkkion, mutta useimmiten messuesiintymisestä ei saa palkkiota. Sen katsotaan kuuluvan tavanomaiseen oman teoksen promotoimiseen. Moni kirjailija matkustaa muualta, jotkut joutuvat ottamaan vapaata päivätöistä ja monilla tietysti menee kirjoitusaikaa hukkaan messuhommien takia. Lasteni ollessa pieniä heille piti hommata hoitaja, koska päiväkoti ei ole viikonloppuisin auki.

Messuilla on tietenkin parhaimmillaan tosi kivaa. Tapaa lukijoita, kollegoita ja muita alan ihmisiä. Törmää kaukaa, jopa ulkomailta tulleisiin kirjailijakavereihin. Silti jokin ilmaistyössä hiertää. Kuulemma messupaikkojen hinnat olivat taas nousseet ja moni pienempi näytteilleasettaja jäi sen takia kokonaan pois. Moni tuntuu pelkäävän, että tämän takia Helsingin kirjamessujen linja tulee kallistumaan entistä enemmän suuriin nimiin.

Arvostan kyllä sitä, että kirjamessujen kaltainen tapahtuma on olemassa. Arvostan kovasti kirja-alan ihmisten puurtamista messujen eteen. Silti messujen kaupallisuus hiertää. Ja koska kyseessä on niin kaupallinen tapahtuma, velvoite ilmaistyöhön tuntuu hassulta. Kirjailija myy vuosikausien työn tulosta sekä omaa brändiään, mutta ei saa siitä palkkiota. Nuorena olin tavallisessa työssä esimerkiksi matkamessuilla. Tuntuu oudolta, että opiskelijana sain messutyöstä palkkaa, nyt en.

Olin kesällä Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa. Se on harvoja epäkaupallisia kirja-alan tapahtumia. Esitykset olivat todella kiinnostavia, samoin esitellyt teokset. Silti esimerkiksi Helsingin Sanomat ei halunnut lähettää Lahteen toimittajaa, eikä tehdä tapahtumasta kunnollista juttua. Moni hieno teos ja kirjailija ei saa huomiota missään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *