Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Miksi Meryl on väärässä

Arvostan Meryl Streepin roolisuorituksia elokuvissa, mutta Golden Globe -puhe ei kyllä kuulu hänen parhaisiin saavutuksiinsa. Minussa hehkutettu puhe aiheutti syvää myötähäpeää. Tietenkin Trump on hirviö, totta kai on – mutta Streepin puheen kaltaiset töräykset kyllä ennemmin vahvistavat Trumpin asemaa. Streep huokailee teatraalisesti ja keimailee muotihuone Givenchyn uniikkipuvussa kertoakseen koko maailmalle, keitä Yhdysvalloissa oikeasti sorretaan: filmitähtiä, elokuvantekijöitä ja Hollywoodin ulkomaalaisia kirjeenvaihtajia.

Välillä kamera zoomailee kuulijoiden kasvoihin. He ovat kaikki tämän hetken parhaiten palkattuja elokuvanäyttelijöitä tonnien iltapuvuissaan. Mutta hei, Natalie Portman on syntynyt Israelissa ja Amy Adams Italiassa, he ovat siis Trumpin hallinnon sortamia ulkkiksia! Ilman heitä Hollywood ei olisi mitään ja ihmiset saisivat katsottavakseen vain ”jalkapalloa ja kamppailulajeja” (”mixed martial arts, which is not arts”). Tässä kohtaa yleisö – siis ne filmitähdet – hurraa villisti.

En ole vammainen mustaihoinen yhdysvaltalaisessa teollisuustappiokaupungissa, mutta koko video riipii. Juu, Hollywoodissa tehdään välillä hienoja elokuvia, mutta kuitenkin enimmäkseen äärimmäisen laskelmoitua, sliipattua viihdettä, jonka tarkoitus on tuottaa mahdollisimman suuria voittoja. Näyttelijöiden palkkiot eivät ole missään suhteessa heidän osaamiseensa. Taide-elokuvatkin tehdään kaupallisen paineen alla. Moni Hollywood-elokuva on niin kaukana taiteesta, että katsoisin mieluummin jalkapalloa. Ja mitä vikaa jalkapallossa edes on, miksi se pitää rinnastaa taiteeseen? Streepin puhe tihkuu omahyväisyyttä: jos meitä täällä ei olisi, ei olisi taidettakaan, pelkkää jalkapalloa. Minulle taide kyllä merkitsee vähän muuta kuin Hollywoodin listahitit ja sorrettu taiteilija muuta kuin Kanadassa syntynyttä filmitähteä.

Streepillä oli ainutlaatuinen tilaisuus puheenvuoroon, joka tavoittaa ihmisiä kaikkialta maailmasta – hän ei edes välittänyt puheen aikarajoituksesta. Hän olisi voinut muistuttaa maailmaa vammaisten, työttömien, muslimien, juutalaisten tai kenen tahansa muun kuin filmitähtien oikeuksista. Ulkomainen toimittaja, joka tekee starajuttuja Hollywoodissa ei ole mikään sananvapauden sorrettu airut. Toimittajia lojuu ihan oikeasti vankiloissa. Amy Adams tuskin kokee arjessaan samanlaista rasismia kuin Yhdysvaltain muslimit, vaikka onkin syntynyt Italiassa.

Streepin puhe vain alleviivaa sitä, että parjattu Hollywood-eliitti todellakin on eliittiä. Muuttaako joku Trumpin kannattaja asennettaan tämän puheen takia? Tuskin.

Kommentit (4)

 1. Simo Salanne

  ”ei kyllä”

 2. Kalevi

  Puheen voimakkain kohta, ja se kohta, jota mediassa eniten lainataan, tulee siinä, kun Streep viittaa Trumpin groteskin mauttomaan käytökseen julkisuudessa. Trump pilkkasi vammaista toimittajaa matkimalla hänen puhettaan ja liikehdintäänsä, mikä olisi rimanalitus murrosiän ohittaneelta lapselta, presidenttiehdokkaasta puhumattakaan. Streep viittaa Trumpin moukkamaisuuteen ja sen laajempaan kulttuuriseen merkitykseen. Hän haluaa sanoa, että tämä on kulttuuri, jossa me nyt elämme, tämä on kulttuurista todellisuuttamme, ja sitä on vaikea hyväksyä. Nämä ovat sanoja, joihin kuka tahansa kulttuurin älyllisestä ja inhimillisestä laadusta huolestunut voi samaistua niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa.

 3. Kari Vanhapiha

  Laura Honkasalon blogi kuvasti lähinnä hänen kaunaansa Hollywoodin tähtiä ja muita hyvin ansaitsevia julkkiksia kohtaan.

  Minusta Meryl Streepin puhe oli hieno. Hän nosti esiin Trumpin rasismin, muukalaisvihan ja ihmisten halveksunnan. Tässä yhteydessä on merkityksetöntä, paljonko Streep tai hänen kollegansa tienaavat.

  Trumpin puheet voivat hyvinkin konkretisoitua, kun hän astuu maailman vaikutusvaltaisimpaan virkaan. Edessä voi olla vakaviakin ihmisoikeuksien loukkauksia, omaan etuun pohjautuvia poliittisia päätöksiä ja myös konkreettisia ilmentymiä vierasvihasta, rasismista ja ihmisten halveksunnasta.

  Minusta on hienoa, että vaikutusvaltainen viihdejulkkis ja taiteilija kritisoi avoimesti rasistista ja fasistisia mielipiteitä esittänyttä tulevaa suurvallan presidenttiä. Hyvä ja rohkea teko.

  • laurahonkasalo

   En tunne kaunaa ketään kohtaan, se on sinun tulkintaasi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *