Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Minun Suomeni

nayttokuva-2016-09-25-kello-19-58-33

Sukuraamattu 1700-luvulta.

Helsingin rasisminvastainen mielenosoitus oli hieno tapahtuma, joka uutisoitiin ulkomailla asti. Se tekee varmasti hyvää matkailullekin. Erityisesti sykähdytti Finlandia-hymnin soittaminen. Jo vuosia on rieponut, miten tietyt piirit omivat suomalaiskansallisia symboleja. Suomen leijona on häväisty, kun ”leijonakorutyypit” ovat omineet sen itselleen. Välillä olen jopa harkinnut leijonariipuksen käyttämistä vastalauseena. Leijona vapaaksi!!

Jokin äärioikeistopiirien tempaus käytti Minna Canthin henkilöä viestinnässään, mikä todella kismitti. Minna ei kuulu mitenkään teille vain siksi, että olette sattuneet syntymään Suomessa! Canth on minulle todella tärkeä suomalaisena, naisena ja kirjailijana (sekä puolisavolaisten äitinä). Vuosi sitten osallistuin Canthin päivän paneelikeskusteluun ja luin uudelleen osan Canthin tuotannosta. Minna Canth oli aikansa radikaali, joka ei todellakaan istu rasistien edustajaksi.

Minulle tärkeä osa suomalaisuutta on aina ollut oma evankelisluterilainen perintömme. Esi-isissäni on pappeja sekä virsien sanoittajia, muuten vain uskovaisista puhumattakaan. Olen perinyt esivanhemmiltani 1700-luvun Raamatun, joka tosin alkaa olla vähän rämä, koska sitä ei ole ikinä korjattu. Esivanhempani ovat lukeneet Matteuksen evankeliumista jo 1700-luvulla, että:

Kaikki mitä te tahdotte, että ihmiset pitä teille tekemän, niin te myös heille tehkät: sillä tämä on Laki ja Prophetat. (Nykysuomennos: Kaikki minkä te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille. Tässä on laki ja profeetat.)

Suomalainen perinne pohjaa evankelisluterilaisuuteen, ekumeniaan sekä filosofian puolella Lockeen, Descartesiin ja Hegeliin. Tuntuu oudolta, että joku kiljuu (netissä) suomalaisuuden olevan sitä ja tätä tuntematta vaikkapa perustuslakimme pohjaa tai niitä ajatuksia, jotka vaikuttivat henkilöihin valtiomme synnyn taustalla. Tai koulutusjärjestelmämme perusteissa. (On toki ollut jo pitkään pääteltävissä, että äärioikeisto haluaa kumota maamme perustuslain.)

Mielestäni uusnatseja ja äärioikeistoa pitää ymmärtää. Nimittäin sen suhteen, että miten joku ns. hyvinvointivaltiossa, suomalaisen peruskoulun huomassa kasvanut voi ajautua niin umpihulluun vakaumukseen. Isovanhempani taistelivat sodassa Suomen puolesta, eikä se todellakaan ollut se Suomi, jonka puolesta äärioikeisto kampanjoi.

Kommentit (1)

  1. Ilari

    ”Suomi” voi tietysti tarkoittaa Suomen valtiota sekä Suomea kansakuntana. Mutta kyllä ne isovahempamme jotka sotaan joutuivat suuressa määrin taistelivat (varsinkin jatkosodassa) kovan oikeistolaisen, avoimesti rasistisen valtion joukoissa. Yhtymäkohtia tämän päivän ”äärilaitaan” löytyy kyllä paljon. Mitä taas kansallisiin symboleihin tulee niin en jää kaipaamaan leijonakoruja, enkä innostu V.A.Koskenniemen NSDAP-hengessä kirjoittaman tekstin laulamisesta ylipäänsä, enkä varsinkaan rasismin vastaisessa tilaisuudessa. Suomalaisuudessa yksi hieno piirre on juuri se, kuinka kansallista identiteettiä on pystytty rakentamaan hyvinvointivaltion, tasa-arvon, koulutuksen jne. varaan ilman tunkkaisia nationalistisia symboleja.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *