Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Nuorta lihaa

ffa6eb73333b51b162ab2f7126a45ab8

Ikääntyvä rocklegenda pitää netissä palstaa, jossa kertoo – joko fiktion tai tosielämän muisteloiden kautta – miten helppoa rokkarin on saada sänkyynsä hyvin nuoria tyttöjä, jotka eivät kirjoitusten perusteella edes tunnu tajuavan, mitä ovat tekemässä. Kertomuksista tuli mieleen BBC:n kirjallisuusohjelma, jota vastikää kuuntelin. Ohjelmassa käsiteltiin Milan Kunderan uutta romaania. Ikääntynyt kirjallisuuslegenda on julkaissut uuden teoksen vuosikymmenen tauon jälkeen. Ohjelmassa kirjallisuudentutkija siteerasi kohtaa, jossa Kundera kirjoittaa nuorten naisten innosta paljastaa napansa. Romaanissa kertoja/kirjailija hehkuttaa, että napa on ottanut poven paikan miehisen eroottisen katseen kohteena. Tutkija totesi varsin kuivasti, että Kundera tuntuu jääneen miehisen katseensa kanssa jonnekin vuosikymmenien taakse, mutta nuorten naisten napojen kuolaaminen varmaankin sallitaan hänelle siksi, että hän on kahdeksankymppinen ja Milan Kundera.

Kotimainen rocklegenada ei päässyt yhtä helpolla. Häntä syytettiin seksuaalisen hyväksikäytön glorifioimisesta, mihin rock-kapinallinen tietenkin reagoi kiukunpuuskalla. On se kumma, kun ei silläkään saa enää herkutella, että rokkikukko saa kokemattomat nuoret tytöt kammettua sänkyyn pahemmin yrittämättä. Minut koko hässäkkä sai lopullisesti tajuamaan, miksen ole koskaan pahemmin piitannut miesten tekemästä musiikista, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Miespuolisten artistien musiikkiin liittyy niin paljon lieveilmiöitä.

c880ee8914c8bf48869d635bb57df1fe

Rokkarin kirjoitukset palauttivat mieleen, miten paljon rock- ja pop-kulttuuri teini-ikäisenä ahdisti. Mielikuvani esimerkiksi Suosikki-lehdestä ovat, että se oli äärimmäisen seksistinen julkaisu. Olin aika pieni, kun näin lehdessä kuvan, jossa lauma runsaspovisia bikinityttöjä tarjoili yhdysvaltalaiselle rock-tähdelle aamiaista vuoteeseen. En kunnolla ymmärtänyt miksi, mutta kuva sai silti raivon valtaan. Miespuolisilla artisteilla oli tuolloin vaatteet päällä, naiset esiintyivät vähissä vaatteissa. Suosikki vilisi kuvia Samantha Foxista ja Sabrinasta, artikkeleissa kerrottiin bändäreistä. Teinityttönä minua lähinnä ärsyttivät miespuoliset rokkarit, jotka kuulemma tunkivat sukkamyttyjä lahkeeseen. Kuuntelin menneisyyden tyttöbändejä kuten Supremesia ja Shangri-Lasia, kasariartisteista Cyndi Lauperia ja Tracey Ullmania. (Rakastin teininä Traceyn videota Terry, jossa golfaava keikari jää nuolemaan näppejään.) Legendaariset miesbändit eivät olisi voineet vähempää kiinnostaa.

Populaarimusiikki on tietysti edelleen todella seksististä. Paljastelevat bikinilaulajat ovat vain lisääntyneet. Jos ”ruma” tai hitusenkin ylipainoinen nainen pääsee pinnalle, puolet lehtijutuista käsittelee sitä, että onpas ihmeellistä, kun tuollainen nainen on suosittu. Iso osa seksismistä on rivien välissä: ei väliä miten suosittu naislaulaja on, hänen nimensä on festarijulisteissa pienemmällä kuin miesten.

1784d0fa46173151a5c02734310743be

1980-luvulla maailma oli toki muutenkin paljon seksistisempi. Saunakamareissa ja rautakaupoissa roikkui seinällä nakukalentereita, nuorista naisista oli sallittua puhua kuin he olisivat kasleria ja aikuiset miehet huomauttelivat hyvin nuorille tytöille, että murrosikä oli alkanut. Oli ihan tavallista, että keski-ikäiset miehet ja jopa sukulaissedät tokaisivat, että ”sä olet tyttö alkanut kasvattaa itelles tissejä”, kun 13-vuotias oli hädin tuskin havainnut asian itse. Tutut sedät saattoivat perhejuhlissa taputella pikkutyttöjä takapuolelle, ja muut aikuiset vain katsoivat vierestä. Speden ”hupaisat” ohjelmat vyöryttivät räikeää sovinismia olohuoneisiin. Aikakaus- ja iltapäivälehdissä oli ”humoristisia” pilakuvia, joissa isopeppuinen ja -povinen blondibimbo ei ollenkaan tajunnut, että puiston penkillä istuskeleva huopahattuinen mies kuolasi hänen kurvejaan. Olen usein pohtinut, miten ajan seksistinen ilmapiiri on vaikuttanut ikäisiini naisiin. Viimeistään 1980-luvulla 60-luvulta alkanut seksuaalinen vapautuminen oli eltaantunut mähmäiseksi pikkutuhmuudeksi, poven palvonnaksi ja kikkelin voiman ylikorostamiseksi.

Onneksi maailma on monessa suhteessa muuttunut paremmaksi. Somessa moni nuori mies kehotti ikääntyvää rokkaria jäämään eläkkeelle, kun ei kerran pysy enää maailman menossa mukana, eikä tajua, ettei ole coolia hehkuttaa kokemattomien tyttöjen hyväksikäytöllä.

Kommentit (1)

  1. Miesmanuaali osa 4: rokkikukkojen sukupuutto | SchizoBlog

    […] Mars-patukka orgioitaan? Hyvä muistutus asioiden nykyisestä tilasta kotimaisen rokkilegendan some-lynkkaus: mies oli mennyt kehumaan nuorten naisten iskemisen helppoutta ja saanut niskaansa syytökset […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *