Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Parta

wurst

Gerhard Oder: Conchita Wurst on a Crescent (2014)

Kävin Berliinin Neues Museumissa hauskassa pienessä näyttelyssä, jonka teemana oli parta kautta aikojen. Todella kiinnostavaa! Aikojen kuluessa parta on ollut milloin viisauden, milloin vallan merkki. Naispuoliset faaraot käyttivät tekopartaa, Platonia pilkattiin sen takia, että hän antoi partansa kasvaa vapaasti – aikansa partahipsteri!

Marxilla ja Leninillä oli parrat, Marxilla todellinen leijonaparta, mutta nykypolitiikassa parrat ovat harvassa. Vaikka parta on muotia, maailmanpolitiikassa sileä leuka tekee ilmeisesti luotettavan vaikutelman.

Näyttökuva 2016-07-22 kello 12.51.44

Luovuuteni pulppusi teetä odotellessa

Näyttelyn teksti oli laadittu hauskasti: parta on tällä hetkellä valtavirran muotia, mutta mursunviikset kapinaa. Jos haluaa olla cutting edge -tyyppi, kannattaa kasvattaa mursunviikset. Minä tosin kaipailen katukuvaan viktoriaanisia lampaankyljyspulisonkeja!

Koskettava osuus oli videoteos, joka kertoi nykyajan parrakkaista naisista. Munasarjasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) saattaa aiheuttaa parrankasvua naisille. Parilla videoteoksen naisella parrankasvu oli alkanut 13-vuotiaana. Naiset olivat hävenneet karvaista leukaa vuosikymmenet, kunnes olivat oppineet olemaan ylpeitä partaisuudestaan. En ole varma, että minulta löytyisi niin paljon sisäistä voimaa! Naiset saivat ihailuni osakseen.

Näyttökuva 2016-07-22 kello 13.03.51

Entisaikaan parrakkaat naiset tienasivat leipänsä kuriositeettiesityksissä. Madame Delait dans son salon. Imprimeries Reunies de Nancy, 1920. Postkarte, Karton, Fotodruck. © Staatliche Museen zu Berlin, Museum Europäischer Kulturen / Michael Mohr

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *