Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Pipo arabiaksi

Kuvankaappaus 2015-10-31 kello 10.40.19

Heather Amery, kuv. Stephen Cartwright: Tuhat sanaa arabiaksi (Nemo, 2015)

Kustantajan arvostelukappale

Arabiaa puhuu äidinkielenään yli 200 miljoonaa ihmistä. Kieltä pidetään yhtenä vaikeimmista oppia, ainakin länsimaisiin kieliin tottuneille. Ääntäminen, kirjoittaminen ja lukeminen poikkeavat eurooppalaisista kielistä – arabiaahan kirjoitetaan ja luetaan oikealta vasemmalle. Sanajärjestyskin poikkeaa suomalaisesta, verbi tulee ennen subjektia. Kirjainmerkit näyttävät tietysti suomalaiseen silmään vielä haastavimmilta kuin kyriliset aakkoset (tai minun silmääni ainakin).

Kuvankaappaus 2015-10-31 kello 10.40.02

Tuumasin, että lastenkirjan avulla voisin oppia joitakin sanoja arabiaa. Unohdin kätevästi sen tosiseikan, että lapset ovat monella tapaa nelikymppistä fiksumpia ja kielen oppiminen on heille yleensä helpompaa! Tuhat sanaa arabiaa -kirja kuuluu Nemon sarjaan, jossa on kirjoja muistakin kielistä. Kirjassa on hauska piirroskuvitus. Piirrosten viereen on kirjoitettu sanat sekä arabialaisin kirjoitusmerkein että länsimaisin kirjaimin. (En edes tiedä, ovatko arabian kirjoitusmerkit kirjaimia vai ei!) Kirjan lopulla on erikseen ääntämisohjeet ja ääntämistä voi kuunnella myös netissä.

Uskoisin, että kirja olisi erinomainen kaksikielisissä perheissä. Suomenkielisessä ympäristössä elävän lapsen olisi varmasti kiva opetella kirjasta sanoja arabiankielisen vanhempansa tai isovanhempien kanssa. Omalla kolmosluokkalaisellani on hyvä kielipää ja kirja kyllä kiinnosti, mutta tällä hetkellä pitkän ranskan opiskelussa riittää haastetta. Oma aivokapasiteetti ei tässä elämäntilanteessa (ruuhkavuodet tms) oikein riittänyt.

Kuvankaappaus 2015-10-31 kello 10.40.55

Lopulta kirja päätyi tutulle nuorelle, joka aloitti tänä syksynä arabian opinnot yliopistossa ummikkona. Hän ilostui kirjasta kovasti.

Lisäys: tuttu arabian puhuja valisti minua, että tässä kirjassa on pohjoisafrikkalaista sanastoa, jota ei välttämättä juuri muualla edes ymmärretä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *