Pulpetteja ja Raamattuja

Näyttökuva 2017-05-09 kello 11.31.26

Puiset kainalosauvat leijuvat keskellä gallerian salia, paitsi että ne eivät olekaan oikeita kainalosauvoja. Ne on tehty vanhoista pulpeteista. Kainalosauvojen pihdeissä on xhosa-kielelle käännettyjä Raamattuja, joita hampaat puristavat.

Hampaat on tehty eteläafrikkalaisen nykytaiteilijan Kemang Wa Lehuleren hampaiden mallin mukaan. Kainalosauvat muodostavat siipimäisen asetelman, ja teoksen nimi onkin Broken Wing (2016). Moniselitteinen teos. Kemang Wa Lehulere käyttää teoksissaan usein koulualusteiden osia. Koulu symboloi eteenpäin menemistä, oppimista ja tietoa, mutta myös kontrollia, tiedon suodattamista ja ajatusten muokkaamista. Raamatut viittaavat Afrikan maiden kokemuksiin lähetyssaarnaajien kanssa. Eurooppalaiset toivat kristinuskon, mutta veivät jotain, usein maa-alueita ja luonnonvaroja. Installaatiossa on mustaa huumoria.

Kemang Wa Lehuren näyttely on esillä Deutsche Bankin Kunsthallessa Unter den Lindenillä (18.6. 2017 asti, ilmainen sisäänpääsy maanantaisin). Lintuteema kulkee kaikissa teoksissa mukana, se on viittaus Etelä-Afrikan ensimmäiseen naistaiteilijaan Gladys Mgudlandlun teoksiin. Lintu viittaa vapauteen, häkissä elämiseen, katoavaisuuteen, mutta myös voimaan.

Näyttökuva 2017-05-09 kello 11.53.53

Kuvat: KunstHalle by Deutsche Bank

Kemang Wa Lehulere, Broken Wing, 2016, Holz von aufgearbeiteten Schultischen, Zahnprothesen und Xhosa Bibeln, 51 Stück, je 135 x 26 x 14 cm

Foto: Mathias Schormann © Kemang Wa Lehulere, courtesy STEVENSON Cape Town and Johannesburg

Kemang Wa Lehulere, Every Song, 2017, Wandschnitt, 260 x 360 cm, Foto: Mathias Schormann © Kemang Wa Lehulere

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *