Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Pyhä viha

nayttokuva-2016-09-24-kello-15-54-42

Tällä viikolla olen lukenut suomalaisten kansallissosialistien kirjoituksia, koska halusin tietää, vieläkö Nietzsche on noissa piireissä kuumaa kamaa. Nietzschen ajattelusta ei näkynyt jälkeäkään, eikä kyllä mistään muustakaan ajattelusta. Osa teksteistä oli hieman pelottavia, niissä kailotettiin, että on oikein puolustaa poliittisia näkemyksiään väkivallalla (tämä koskee luultavasti vain kansallissosialisteja). Osa kirjoituksista oli kuin jonkin itseensä käpertyneen kultin höpinöitä, jotka eivät juurikaan eroa Illuminati-teorioista. Tosin eräs kultin tunnuspiirre kai on vahva johtaja, ja sellaista ei ole näkynyt, onneksi.

Mietin, mitä alkuperäiset kansallissosialistit sanoisivat tuosta porukasta. Eivät varmaan mitään hyvää.

nayttokuva-2016-09-24-kello-16-07-15

Hieno kansi! Tekijää ei valitettavasti kerrota.

Olen lukenut Ilmari Kiantoa. Hänen kielensä on upeaa, rytmi on ihmeellinen ja sanavarasto todella laaja. Lainasin romaanin Pyhä viha (1909), koska halusin tutustua Kiannon uskonnonvastaisuuteen. Wikipedian mukaan Kiantoon vaikutti eritoten Tolstoin ajattelu. Miksei Nietzsche? Kun etsin tietoa Nietzschen ja Tolstoin ajattelun yhtäläisyyksistä, törmäsin tähän kiinnostavaan artikkeliin. Olen jo kauan sitten pannut merkille, että netin englanninkieliset sitaatit ovat usein täyttä roskaa, eivätkä liity mitenkään siihen henkilöön, jonka suuhun ne on läntätty.

Osataan sitä tosin suomeksikin.

nayttokuva-2016-09-24-kello-15-34-53

Ei, se oli Descartes. Ja Sartre oli kommunisti. Tiedon hankkiminen on tietysti nykyaikana vähän haastavaa, kun tietosanakirjasarjoja ei ole missään ja netistä pitäisi katsoa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *