Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Raiskaajat nosturin nokkaan

Näyttökuva 2016-01-28 kello 10.46.23

Aiempaan kahta ääripäätä käsittelevään kirjoitukseeni tuli paljon kommentteja. Useampikin kommentoija kirjoitti, että janan toisessa päässä ovat anarkistit, esimerkiksi ne jotka heittivät pyörätelineen liikehuoneiston ikkunaan itsenäisyyspäivän mellakoissa 2014. Kuulemma anarkistit hyörivät myös provosoimassa esimerkiksi Soldiers of Odinin jäseniä sekä kansallismielisiä mielenosoituksia.

Pyörätelinetempaus oli tietenkin väärin, varsinkin kun siitä aiheutui haittaa ainoastaan sivulliselle yrittäjälle, joka ei liittynyt mihinkään mitenkään. Silti tuntuu hieman hassulta, että kerta toisen jälkeen esiin nostetaan puolentoista vuoden takainen ilkivallanteko, jossa ei vahingoitettu ihmisiä. Sen sijaan ”toinen ääripää” on suorittanut polttopulloiskuja vastaanottokeskuksiin, häirinnyt avustustyöntekijöitä, yrittänyt tuhopolttaa vastaanottokeskuksen ja puukottanut turvapaikanhakijoita. Lisäksi VOK-rakennuksia on vandalisoitu ja lähetelty törkyviestejä sinne sun tänne.

Viime syksynä pääministeri Juha Sipilä sanoi pohjoismaisessa ministeritapaamisessa, ettei Suomi ole rasistinen maa. Ai jaa. Asun ilmeisesti eri maassa. Tuntuu, että ihan kaikkeen reagoidaan rasistisesti. Kun räppäri Mikael Gabriel ottaa tatuoinnin, joka on Putinin muotokuva, se johtuu tietenkin siitä, että hän on ”puoliverinen matu” ja ”mulatti”. Kun anarkisti Suvi Auvinen kommentoi maahanmuuttoa myönteiseen sävyyn, hänellä on ”epäsuomalainen nenä”. Kommentit olisi helppo sivuuttaa pöhköinä, jollei niitä tulisi vastaan kaikkialla.

aimo

Suomalaista fantasiaa perussuomalaisten FB-sivulta.

Facebook tulvii yli äyräiden täysin alatyylistä, väkivaltaan kehottavaa kirjoittelua, ilmeisesti ihan omalla nimellä ja naamalla. Ministeritapaamisessa Sipilä sanoi, että väkivalta ja viha pitää aina tuomita. Näin ei kuitenkaan tapahdu. Ongelman ydin ei tosin ole se, että Facebookiin kirjoitellaan miten turvapaikanhakijat (ja ”suvakit”) pitäisi kaasuttaa kuoliaaksi, vaan se, että joku ylipäätään ajattelee niin – ja ilmeisesti aika laaja joukko ihmisiä. Vainojen uhrien muistopäivänä porilaiskoulussa jaettiin holokaustin kieltäviä lentolehtisiä.

Holokaustin ja Hiroshiman sekä Nagasakin uhrien hartain toive on ollut, että kukaan ei enää joutuisi kokemaan samaa. Uhrit alkavat olla niin vanhoja, etteivät enää jaksa valistaa ihmiskuntaa kertomalla ensikäden kokemuksistaan. Samaan aikaan uusnatsismi, holokaustin kieltäminen ja viha ovat kasvussa. Siitä tulee toivoton, lohduton olo. Monet turvapaikanhakijoiden joukkoteurastuksia netissä toivovat ja ”neekerit ja arabit täyttävät Suomen paskalla” -tyyppiseen keskusteluun osallistuvat ovat näköjään ihan tavalliasia perheenisejä ja -äitejä sekä isovanhempia. Minä en ainakaan ole törmännyt netissä isoäitiin, joka kirjoittelisi anarkistipalstoille tappo- ja kidutusfantasioitaan omalla nimellä ja naamalla. Ilmiö on todella kylmäävä.

odib

Soldiers of Odin ei omien sanojensa mukaan ole millään tavalla rasistinen järjestö, mutta ryhmän virallisilla FB-sivuilla kehotetaan silti menemään mukaan rasistiryhmään ja mainostetaan Kansallisen vastarintaliikkeen mielenosoituksia.

Hyytävää on myös, että argumentit ovat samanlaisia kuin natsi-Saksan alkuaikoina. Kansallissosialistit syyttivät sotahäviöstä sosiaalidemokraattista hallitusta, oli kokonaan vasemmiston vika, että Saksa pakotettiin polvilleen, sotakorvauksiin ja luovuttamaan maa-alueita voittajille. Suomalaiset rasistit syyttävät, että on kokonaan ”vihervasemmistoeliitin” syytä, että Suomeen on tullut rikollisia turvapaikanhakijoita. 1930-luvun Saksassa vihapuhe, syyttely ja tiettyjen kansanosien sorto normalisoitui pikkuhiljaa. Myös retoriikka saksalaisen rodun ylivertaisuudesta rinnastuu nykypäivän Suomeen. Luodaan sadunomaista suomalaisuutta, joka jotenkin osoittaa, että me olemme korkeammalla tasolla kuin vaikkapa turvapaikanhakijat. Tietyn kansanosan kirjoittelua seuratessa kyllä tuntuu, että suomalainen rodullinen ylivertaisuus on pelkkä vitsi.

Holokaustin kieltämisen logiikkaa en oikein kykene käsittämään. Suomalainen holokaustin kieltäjä, vaikkapa satakuntalainen kansallissosialisti, siis haluaa tukea palestiinalaisten oikeuksia? Käsittääkseni moni muslimijohtaja vastustaa Israelin olemassaoloa juuri kieltämällä holokaustin. Jos olisin kansallissosialisti, olisin kyllä ennemminkin ylpeä holokaustista, olihan juutalaisten joukkotuho erittäin taitavasti organisoitu. Yksikään taho ei ole koko maailmanhistorian aikana onnistunut teloittamaan yhtä paljon ihmisiä yhtä nopeasti ja tehokkaasti. Sodan rahoittaminen juutalaisten varoilla oli hiottu viimeistä yksityiskohtaa myöten: esimerkiksi juutalainen, joka halusi muuttaa ulkomaille virallisia teitä, joutui maksamaan Saksan valtiolle seuraavan vuoden verot. Jos ihailisin Hitleriä, ihailisin kyllä myös natsien kekseliäisyyttä, mitä teurastamiseen tulee. Myrkkykaasukin kehitettiin ilmeisesti siksi, että kun sotilaat joutuivat teloittamaan ukrainalaisia vauvasta vaariin paikan päällä, moni heistä ampui samantien kuulan omaan kalloonsa.

Minulle ei siis riitä vastaukseksi, että ”toista ääripäätä” edustavat ne tyypit, jotka heittivät pyörätelineen ikkunaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *