Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Räsänen, natsit ja homous

Näyttökuva 2016-07-05 kello 12.03.06

Mukavaa kun ulkomailla avaa netin ja saa muistutuksen, miten avarakatseisia tyyppejä maassamme vaikuttaa. Olin sattumalta juuri käynyt natsien vainoamien homoseksuaalien muistomerkillä Berliinissaä (Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen), kun Facebook tarjosi Päivi Räsäsen samansuuntaisia näkemyksiä. Tuntuu rasittavalta, että kun asenteissa on päästy eteenpäin, joku yrittää tarmokkaasti nuijia niitä takaisin vuosikymmenten taakse.

Näyttökuva 2016-07-05 kello 12.49.21

Natsit vainosivat nimenomaan miespuolisia homoseksuaaleja, koska syntyvyys haluttiin maksimilukemiin ja oletus oli, että miesten kanssa elävät miehet eivät täytä lisääntymisvelvollisuuttaan. Homomiehiä ei pidetty tarpeeksi miehekkäinä puolustamaan isänmaata. Koska vaino ja suvaitsemattomuus ovat tunnettuja loogisuudestaan, keskitysleireihin suljetut homot – eritoten nuoret pojat – saattoivat saada erivapauksia tehdessään (miepuolisille) vartijoille seksuaalisia palveluksia.

Homoseksuaalit saattoivat helpottaa tuomiotaan alistumalla kastraatioon. Heillä tehtiin myös julmia lääketieteellisiä kokeita, joiden tarkoituksena oli keksiä ”parannuskeino” homoseksuaalisuuteen.

Weimarin Saksassa lesboutta ei määritelty laissa rikokseksi. Berliinissä lesbot saattoivat elää jopa jossain määrin vapaasti ja heillä oli omat klubinsa ja lehtensä. Natsit pitivät naisia alempiarvoisina miehiin nähden sekä seksuaalisesti passiivisina, joten lesboutta ei nähty yhtä suurena ongelmana kuin miesten homoseksuaalisuutta. Naisia ei kaivattu tekemään työtä eikä tietenkään taistelemaan, pyykinpesu ja lastenhoito sujui lesboiltakin.

Näyttökuva 2016-07-05 kello 12.36.25

Harry Graf Kessler oli maaninen päiväkirjan kirjoittaja. Hän piti tarkkaa päiväkirjaa lähes 60 vuotta. Päiväkirjat on julkaistu saksaksi kahdeksana tiiliskivenä, englanniksi on ilmestynyt kaksi lyhennettyä laitosta.

Kävin eilen katsomassa todella kiehtovan näyttelyn, joka kertoi Harry Graf Kesslerin elämästä. Kessler oli varakkaan aatelisperheen poika, joka suhtautui intohimoisesti kuvataiteeseen ja muotoiluun. Hän toimi mesenaattina ja taiteen keräilijänä, sekä perusti oman kirjapainon ja kustannusliikkeen, joka julkaisi upeita taidekirjoja.

Kessler pysytteli koko elämänsä poikamiehenä, koska oli homoseksuaali. Hänen suuri rakkautensa ja lähiystävänsä (ehkäpä siis poikaystävä) päätti valita helpomman tien, kulissiavioliiton. Kesslerin elämästä kertovassa filmissä sanottiin, että se mursi miehen kokonaan, eikä hän enää koskaan ”avannut sydäntään toiselle ihmisille”. Ystävänsä häiden jälkeisenä päivänä Kessler lähti maailmanympärimatkalle.

Yksityiskohta rakastetun menettämisestä avioliittoinstituutiolle toi kyyneleet silmiini. Miksi ihmeessä jotkut haluavat edelleen kieltää ihmisiltä elämisen sellaisina kuin he oikeasti ovat? Se ei osoita millään lailla kristillistä lähimmäisenrakkautta, päinvastoin.

(Berliinistä löytyy myös homoseksuaalisuudelle omistettu museo.)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *