Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Säälittävää puuhastelua

nayttokuva-2016-12-08-kello-14-43-25

Juhlapöydät odottavat kirjailijoita Villa Kivessä.

Kuulemma nykyaikainen yksilöllisyyttä ihannoiva kulttuuri ei suosi yhdistystoimintaa. Taide- ja kulttuurialalla on paljon sekä etujärjestöjä että esimerkiksi alueellisia taideyhdistyksiä. Alueelliset kirjailijayhdistykset järjestävät sellaisia tempauksia kuin Tampereen Roosalupi. Itse toimin Helsingin kirjailijat ry:n hallituksessa. Järjestämme esimerkiksi Taiteiden yön kirjallisuustapahtuman Villa Kivessä sekä Kirjakroolin, jossa kirjailijat esittävät tekstejään eri ravintoloissa.

Yhdistystoiminnassa jout… pääsee tekemään kaikkea, huonekalujen roudaamisesta kattiloiden kuuraamiseen. Tapahtumat vaativat paljon työtä ja organisointia – vapaaehtoisvoimin. Siksi tuntuu kurjalta, että jotkut perinjuurin yksilölliset kollegat ivaavat ja vähättelevät kirjallisuusyhdistysten toimintaa.

Kulttuurialalla tehdään muutenkin paljon vapaaehtoistyötä, tai paiskitaan hommia nimellisillä palkkioilla. Apurahalautakunnissa pitää käydä tarkkaan läpi lukemattomia hakemuksia, palkintoraadeissa luetaan rekkalastillinen kirjoja, joista seulotaan ehdokkaat ja sitten voittaja. Kirjailijaliiton johtokunnassa puurretaan usein vuosia, jotta kirjailijan asemaa saadaan parannettua esimerkiksi sosiaaliturvan suhteen.

Kaikki eivät tietysti ole järjestöihmisiä, eikä tarvitsekaan olla. Sitä vain on vaikea käsittää, että itse ei tehdä mitään, mutta ollaan valmiita kritisoimaan ja pilkkaamaan muiden toimia. Yksilöllinen Suuri Taiteilija, joka ei itse mene mihinkään raatiin ja lautakuntaan, olettaa silti, että hänen hakemuksensa käydään tarkkaan läpi.

Menin mukaan Helsingin kirjailijat ry:n hallitukseen muutamia vuosia sitten, koska oltuani kymmenen vuotta alalla tuntui, että voisin antaa jotain takaisin. Olinhan saanut esiintyä vapaaehtoisvoimin järjestetyissä tapahtumissa, olin saanut luettaa kasapäin hakemuksia apurahalautakunnilla ja tutustua kollegoihin esimerkiksi Helsingin kirjailijat ry:n pikkujouluissa. Tuntui vähintään kohtuulliselta tehdä oma osuutensa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *