Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

”Se on kääpiö jolla on tissit”

Nasima Razmyar kirjoittaa blogissaanvihapuheesta. Surulliseksi vetää. Eivät vain nuoreen poliitikkoon kohdistuvat hyökkäykset, vaan se äärimmäinen pahoinvointi, joka viesteistä huokuu. Maaret Kallio käsittelee tässä kolumnissa samaa aihetta.
On vaikea käsittää, mistä on peräisin vakaumus, että kuka vain saa sanoa mitä tahansa. Se ei ole sananvapautta, vaan kaaosta. Uskon, että tähän vaikuttaa paljon keskustelupalstojen kulttuuri. On käsittämätöntä, että useimpia nettipalstoja ei ilmeisesti valvota oikein mitenkään.
Kolumnisti pääsee helpolla verrattuna suosittuun naislaulajaan. Suomi24:n keskustelupalstalla ruoditaan tietyn menestyneen naislaulajan vartalo, rinnat, takapuoli ja ”pimppa” juurta jaksaen. Keskustelijoiden mielestä laulaja on menestynyt vain pokaamalla musiikkialan miehiä, jotka ovat kirjoittaneet hänelle biisejä ja auttaneet uralla eteenpäin, kunnes on aika siirtyä seuraavaan mieheen. Keskustelijoiden mukaan laulaja on pettänyt avomiestään ja varastanut toisen naislaulajan miehen. Avoliittokin oli uran takia solmittu kulissiliitto. Toista, parikymppistä naislaulajaa haukutaan Vauva.fi:ssä surutta isopäiseksi kääpiöksi ja lahjattomaksi määkijäksi.
Suomi24:n ylläpitäjä on Aller. Vaikuttaa siltä, ettei lehtitalo valvo keskusteluja mitenkään. Se nimittäin maksaisi rahaa. Sama pätee Vauva.fi:hin, jonka omistaa Sanoma Magazines. Siellä hakutaan nimeltä vaikka kuinka monia ihmisiä. Suosittu naislaulaja on Vauva.fi-keskustelijoiden mukaan ruma ja lahjaton, ihan varmasti pettäjä ja panee ympäriinsä. Vauva.fi:n ylläpito ilmeisesti poistaa keskusteluketjuja vain silloin, kun joku valittaa. Taannoin näin siellä keskustelun, jossa käsiteltiin toimittajakollegan yksityiselämää hyvin julmasti ja seikkaperäisesti. Toimittaja ei edes ole julkkis, hänellä vain sattuu olemaan kolumni. Pyysin poistamaan ketjun ja se onneksi poistuikin. Toista toimittajakollegaa haukutaan Suomi24:ssä saastaiseksi pervoksi loiseksi ja kirjoitellaan olettamuksia hänen seksielämästään.
On kohtuutonta, että mitä tahansa saa sanoa kenestä vain, jollei siitä erikseen valiteta. Sekä Suomi24 että Vauva.fi ovat erittäin suosittuja ja voisi olettaa niiden tuottavan lehtitaloille mainostuloina. On väärin, että keskustelupalstojen moderointi on olematonta. Jos kunnianloukkauksia sisältävät viestit poistettaisiin nopeasti, niiden kirjoittaminen varmasti vähenisi.
Vihakirjoittelijat tapaavat hokea, että joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Eli kaikkien Suomen poliitikkojen, toimittajien, näyttelijöiden, laulajien, kirjailijoiden, haastatteluja antavien tutkijoiden, tosi-tv-sarjoihin osallistujien, ravitsemustieteilijöiden, tv-juontajien, rasismikeskustelijoiden, missien, valokuvamallien ja urheilijoiden pitäisi vain niellä se, että heistä saa sanoa julkisesti mitä tahansa.
Razmyarin jakamat kommentit osoittavat hyvin, että naisia pyritään halventamaan erityisesti heidän seksuaalisuutensa kautta. Huoraksi haukkuminen on tavallaan lievää siihen verrattuna, että sepitellään huimia teorioita siitä, onko naislaulaja jakorasia, joka pettää puolisoaan oikealla ja vasemmalla. Eräästä tosi-tv-sarjan osallistujasta kommentoitiin nimeltä Suomi24:ssa, että ”tuota ämmää en panisi, vaikka sillä olisi paperipussi päässä”. Kyse ei ollut julkisuuden henkilöstä.
Kun taistolaisia käsittelevä romaanini Sinun lapsesi eivät ole sinun ilmestyi 2001, nettikeskustelu ei ollut vielä samoissa mitoissa kuin nykyään. Sekopäät soittelivat kännykkääni (myös rivoja ehdotuksia) ja lähettelivät kotiin kirjeitä. Sen jälkeen kaikki yhteystietoni ovat olleet salaisia. Vaikka yhteyden toki saa kustantajan kautta, olen varmasti menettänyt työtilaisuuksia ja tuloja. Vihapuheen uhrilla on todella olemattomat keinot käsitellä itseensä kohdistuvia hyökkäyksiä. ”Sananvapaus” tarkoittaa entistä vahvemmin sitä, että julkkisnaisten rinnoista tai häpykarvoituksen väristä saa sanoa mitä tahansa, mutta tutkijat ja asiantuntijat eivät enää suostu lehtihaastatteluihin vihapostin pelossa.
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *