Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Suloinen roskiskirja

Näyttökuva 2017-04-29 kello 21.57.09

Inge Rösener: Muotihuone Prack (suom. Annikki Arni, Gummerus 1956)

Sain tämän kirjan ystävältäni, joka oli muistaakseni löytänyt sen roskiksesta. Hän arveli aihepiirin kiinnostavan minua, ja osuikin oikeaan.

Dany päätyy sattumien oikusta sihteeriksi kuuluisan muotisuunnittelija Hannes Prackin muotisalonkiin Münchenissä. Kuria ja järjestystä pitää topakka madame Schnatte, Hannes taas pyörittää filmitähtien ja seurapiirirouvien haaremia, kiskoo tupakkaa ja suunnittelee upeita luomuksia sekä seurapiirien tarpeisiin että elokuviin. Salongissa työskentelee myös kaksi mannekiinia, herttainen Billy (joka on nimestään huolimatta tyttö) sekä kylmänkalsea Joan.

Dany on tavallinen tyttö, ”konttorin koiperhonen”, johon Prackin charmi ei pure – hänhän on kaiken lisäksi päättänyt, ettei mene ikinä naimisiin, eikä edes rakastu. Tehokkaasta Danysta tulee nopeasti Prackin oikea käsi. Pian työtehtävät ulottuvat saneluiden ottamisesta häntäheikin morsiamen esittämiseen, eikä mikään ole enää yksinkertaista.

Tämä romaani oli mielettömän suloinen, chick litiä parhaimmillaan. Dany on fiksu ja hauska päähenkilö, henkilökaarti hänen ympärillään on herkullinen. Kirjassa on mainiota sanailua. Danyn ja Prackin kissa-hiiri-leikki on kuvattu jännittävästi, romaani oli pakko lukea melkein yhdeltä istumalta. Prackin muotiluomukset on kuvattu ihanasti. Lukija on täysillä Danyn puolella, välillä tekee mieli huutaa että näytä sille, välillä taas omakin sydän läpättää, kun ei tiedä, löytääkö Dany koskaan onnea.

Inge Rösener on ilmeisesti kirjoittanut paljon lapsille ja nuorille, esimerkiksi pilvin pimein hevoskirjoja. Tästä romaanista on tehty 1950-luvulla leffakin. Valitettavasti Helsingin kaupunginkirjastosta ei löydy Röseneriltä mitään. Muotihuone Prack on hauska, lämmin, raikas ja erittäin viehättävä hömppäromaani.

Toivon, että Marjattakin piti kirjasta!

Näyttökuva 2017-04-29 kello 21.57.31

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *