Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Suomalainen empatia

nayttokuva-2016-09-21-kello-11-32-12

Kansalainen ottaa kantaa Helsingin Sanomien kommenttipalstalla.

Suomessa kaikki on aina omaa syytä. Oli joukkoraiskauksen uhrin oma syy, että joutui nöyryyttävän, ihmisarvoa halventavan seksuaalisen väkivallan kohteeksi, koska lähti hotellihuoneeseen (yhden) vieraan miehen kanssa. Pahoinpidelty, sittemmin menehtynyt nuori mies oli myös syyllinen siihen, että joutui silmittömän väkivallan uhriksi. Mitäs meni esittämään mielipiteen!

Onneksi samaa logiikkaa on helppo soveltaa vähän kaikenlaisiin tapauksiin. On lapsen oma syy, jos hän jää auton alle ylittäessään katua suojatien kohdalta. Olisi jäänyt jalkakäytävälle! Oli Utøyan uhrien oma syy, että kävi niin kuin kävi, kuka käski mennä kesäleirille, kyllä nyt sellainen kuumentaa tunteet. Poliittisesta toiminnasta puhumattakaan! Entä Bodom-järven veriteot? Olisivat jääneet kotiin omaan sänkyyn nukkumaan. Ja kyllä Hiroshiman ja Nagasakin asukkaat ovat ihan turhaan uhriutuneet, mitäs olivat japanilaisia ja paikalla, kun pommit paiskattiin alas.

nayttokuva-2016-09-21-kello-11-48-22

Vaikea tietää, onko samalla tavalla puhuttu jo männävuosina kirkonkylien kuppiloissa ja muissa kokoontumisissa. Onko netti tuonut epäempaattisuuden vain päivänvaloon, vai ovatko suomalaiset aina olleet tällaisia?

Julmat kommentit kielivät tietysti eniten pelosta ja pelkuruudesta. Epäempaattinen pelkää ja haluaa suojella itseään: hänelle ei ikipäivänä voi tapahtua mitään ikävää, koska hän ei menisi ventovieraan kanssa suljetun oven taakse, eikä huutaisi keskikaupungilla natseille mitään, mistä näillä voi kihahtaa kiukku. Kieltämättä omassa kodissa näppiksen äärellä on turvallista.

Kommentit (2)

  1. mika satta

    #NotAll

  2. Ilona

    Onko vihapuhe tarttuvaa eli kun yksi laukoo halveksuntaansa, niin johan jokunen tarttuu syöttiin ja heittää pökköä pesään, ja kierre sen kun jatkuu ja laajenee. En tiedä, mutta kummallista aikaa elämme. Tuo mainitsemasi uhrin syyllistäminen on myös outoa. Olen jo allerginen uhriutuminen ja mielensäpahoittaja-sanoille. Ei tarvitse kuin vähän avata jotain ikävää kokemusta, niin eiköhän joku varoittele uhriutumisesta. Oiva tapa tukkia suu. Samoin tuo mielensäpahoittaja-termi, jolla viitataan ylimielisesti, että aina on joku pahoittamassa mieltään ihan kuin omasta tunteesta kertominen olisikin häpeällistä, ja parempi vaan pitää tunteet omana tietonaan. Netissä paljon käytetään myös ”Jokainen on vastuussa omista tunteistaan”-lausetta. Ihan sama siis mitä lauot ja miten loukkaat, kun vastapuolihan on vastuussa omista tunteistaan. Ei tartte loukkaantua.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *