Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Syntisen mustia öitä Hollywoodissa

images

Megan Abbott: Die a Little (Simon & Schuster, 2005)

Lora King on nuori lukion opettaja, joka asuu yhdessä rikostutkija-veljensä Billin kanssa. Sisarusten vanhemmat ovat kuolleet, ja he ovat muuttaneet Los Angelesiin ollakseen lähellä kummivanhempiaan. Bill on suoraselkäisyyden ja rehellisyyden perikuva, Lora kiltti opettajatar. Siaruksilla on läheiset välit, mutta kaikki muuttuu, kun Bill tutustuu sattumalta kaunottareen nimeltä Alice ja menee tämän kanssa naimisiin.

Bill on päästä pyörällä vaimonsa takia, eikä voi uskoa hyvää onneaan. Lora hankkii oman asunnon ja pariskunta jää asumaan sisarusten taloon. Alice on täydellinen vaimo – liiankin täydellinen. Hän sisustaa kodin viimeisen päälle ja opettelee kädenkäänteessä taitavaksi kokiksi ja leipuriksi. Alice järjestää hohdokkaita juhlia, joihin kutsutaan sisarusten työtoverit sekä valitut naapurit. Kaikkien mielestä Alice on ihannevaimo, eletäänhän 1950-lukua. Loralla on kuitenkin vahvat epäilykset, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Ennen avioliittoaan Alice on työskennellyt filmistudion pukuvarastossa. Hän järjestää Loralle sokkotreffit filmiyhtiön PR-miehen Miken kanssa. Pian Lorakin viettää hohdokasta elämää ravintoloissa ja yökerhoissa. Alicen menneisyys kuitenkin mietityttää häntä. Mistä Alice tuntee renttukaunotar Loisin ja miksi hän hyysää tyttöä? Kuka on Alicen ”vanha ystävä” Joe Avalon?

Megan Abbott on nuorehko yhdysvaltalainen jännityskirjailija, joka on valitettavasti Suomessa niin tuntematon, ettei hänen kirjojaan ole saatavissa kirjastossa edes englanniksi, suomennoksista puhumattakaan. Abbott aloitti uransa sarjalla eräänlaisia film noir -pastisseja, jotka eivät kuitenkaan jää pinnalliseksi kikkailuksi. Viimeisimmät teokset ovat liikkuneet nykyajassa ja kuvanneet teinityttöjen elämää. Pidän Abbottin romaanien omituisesta tunnelmasta, se viehätti tässäkin romaanissa. Juonessa ei ole suuria käänteitä, vaan henkilöiden ympärillä vallitsee kaikenaikaa kiehtova uhkan tuntu. Kirjailija kuvaa salaperäistä Alicea erinomaisesti. Kukapa ei olisi törmännyt samanlaiseen hahmoon, ihmiseen joka onnistuu lahjakkaasti esittämään aivan muuta kuin mitä todella on. Alice sekä kiehtoo että etoo Loraa. Samaten Hollywoodin yökerhojen syntinen meininki sekä vetää opettajatarta puoleensa että pelottaa.

Päinvastoin kuin moni jännityskirjailija, Abbott käyttää kieltä taitavasti ja tummanpuhuvan lyyrisesti. Kieli on täyteläistä ja välillä äitelää samalla tavoin kuin Alicen sokeriset hedelmäcocktailit ja keikauskakut. Kun mietin lukiessa, miten kirjailija oikein onnistuu luomaan niin väkevän tunnelman, huomasin, että hänen kielensä vaikuttaa siihen paljon. Romaanissa ei ole seksikuvauksia, mutta jonkinlainen makeanmusta, välillä painostavakin ja vähän mähmäinen eroottinen ilmapiiri leimaa koko tarinaa.

On aivan ihana elämys lukea niin jännittävää kirjaa, ettei sitä malta laskea yöllä käsistään. Die a Little ei jää pinnalliseksi jännityshömpäksi, vaan sen mystinen tunnelma ja syvällinen henkilökuvaus mietityttävät vielä pitkään sen jälkeen, kun romaanin on lukenut loppuun.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *