Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Teiniurheilijan pimeät puolet

Näyttökuva 2017-02-25 kello 12.28.54

Megan Abbott: You Will Know Me (Picador, 2016)

Teini-ikäinen Devon on huippulahjakas voimistelijalupaus. Nelihenkisen perheen koko elämä pyörii tyttären treenien ympärillä – pikkuveli Drew jää katveeseen tiedeprojekteineen. Treenisalilla Devonia sekä palvotaan että kadehditaan.

Salilla kohtaavat eri ikäiset voimistelijat sekä heidän vanhempansa. Kaikki muuttuu, kun valmentaja Teddy tuo mukaan parikymppisen sukulaistyttönsä ja tämän poikaystävän. Tarina kerrotaan Devonin äidin Katien näkökulmasta, mutta tietääkö tyttärelleen sokeasti omistautunut äiti kaikkea?

Megan Abbott on lempikirjailijoitani ja on todella sääli, ettei hänen teoksiaan ole suomennettu. Abbottin romaaneissa on aina omituinen, uhkaava ja riipivä tunnelma, niin uusimmassakin. Sijoitin teoksen mielessäni genreen sportnoir. Tärkeintä ei ole se, onko rikosta tapahtunut tai kuka on syyllinen, vaan ihmisten väliset jännitteet.

Abbott kuvaa taitavasti perhettä, jonka kaikki aika ja energia menee nuoren urheilijan tavoitteiden tukemiseen. Voimistelijoiden vanhempien välillä on kitkaa ja kateutta: Devonin menestys toisi treenipaikalle mainetta ja rahaa, mutta toisaalta kaikki haluaisivat oman lapsensa olevan paras.

Romaani toi mieleen Joyce Carroll Oatesin tuotannon. Teksti on riisuttua, lukija joutuu oivaltamaan jännitteet ja salaisuudet itse. Pikkuveli on ainoa oikeasti miellyttävä henkilöhahmo, kaikissa muissa on jotain ikävää ja julmaa. Silti kaikki haluavat mielestään vain Devonin parasta.

You Will Know Me käynnistyi hitaasti, mutta sen jälkeen romaani oli todellakin gripping, kuten kannessa luvataan. Tarina jäi pyörimään päähän pitkäksi aikaa. Kuten monessa muussakin teoksessaan, Abbott kuvaa taidokkaasti nuorten tyttöjen sielunelämän pimeitä puolia – tässä romaanissa nuoren urheilijan kunnianhimo tuo mukaan oman säväyksensä.

Saatavilla Vantaan kaupunginkirjastossa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *