Tietoa tarjolla

Katselen käsitöitä tehdessä mielelläni dokumentteja. You Tubessa niitä löytyy pilvin pimein mitä merkillisimmistä aiheista, kuten Tshernobylin radioaktiivisista susista tai Rosettan kiven mysteeristä! (Ja juu, tiedän, että You Tube on tekijänoikeuksien harmaa alue ja tekijöille pitäisi maksaa katselusta, mutta miten? Jos You Tubessa olisi kolehti kunkin pätkän tekijöille, laittaisin siihen mielelläni killinkejä.)

Tässä joitakin erinomaisia dokumentteja. Brittiläisen Channel 4:n Sex in a Cold Climate kertoo Irlannin Magdalene-tyttökodeista, joihin aviottomien lasten äidit, raiskausten uhrit ja muuten vain seksuaalista mielenkiintoa osoittaneet tytöt ja naiset saatettiin lukita loppuelämäksi. Aihetta käsittelee vastikää ohjelmistoon tullut elokuva Philomena ja vanhempi The Magdalene Sisters (joka ainakin Wikipedian mukaan perustuu dokumenttiin). The Magdalene Sisters on ehkä järkyttävin elokuva, jonka ikinä olen nähnyt, eikä tämä dokumenttikaan sovi kovin herkille. Naisten kohtalot ovat kertakaikkiaan käsittämättömän kamalia. Kaiken huippua tietysti oli, että katolinen kirkko ja sitä kautta Irlannin valtio hyötyivät heidän ilmaisesta pakkotyöstään rahallisesti. (Dokumentti löytyy täältä.)

1960-luku kiinnostaa minua jo työn alla olevan romaaninkin vuoksi. BBC:n sarja Why I Hate the Sixties on tosi kiinnostava moneltakin kantilta. Siitä selviää esimerkiksi miksi elementtirakentamisesta tuli supersuosittua, miksi Britannian rataverkko ajettiin alas ja miksi liikennesuunnittelussa mentiin metsään. Sarja pyrkii oikomaan 1960-lukuun liitettyjä myyttejä. (Täällä.)

Myös PBS:n sarja Making Sense of the Sixties on hyvin valaiseva. (Täällä.)

1960-napsittiin innolla LSD:tä, koska sen vaarat eivät olleet täysin selvillä. National Geographicin Inside LSD (täällä) on kiehtova. Siinä kerrotaan paitsi huumeen historiasta, myös nykytutkijoiden pyrkimyksistä päästä hyödyntämään huumetta esimerkiksi kipuoireyhtymien tai kuolemansairaiden potilaiden hoidossa.

Olen harrastanut huvikseni viktoriaanisen Britannian historiaa parikymmentä vuotta (graduni käsitteli samaa aikakautta). Silti BBC:n dokumentissa Hidden Killers in the Victorian Home oli minulle uutta tietoa. Varsinkin portaita käsittelevä osio on todella kiehtova! En ollut tiennytkään, että portaiden historia on niin monipolvinen asia. (Täällä.)

Samaa sarjaa on Hidden Killers in the Edwardian Home, jonka aion katsoa seuraavaksi.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *