Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Tietotulva

Yksi suosikkiteoksistani on Otavan iso tietosanakirja 1930-luvulta. Tietosanakirjan perusajatuksessa on jotakin viehättävää: on haluttu kootta kaikki maailman tieto tiivistettyyn muotoon. Ei tosin yksiin kansiin: Otavan tietosanakirjassa on 15 osaa! Ostin sen eräästä romukaupasta kympillä. Teos on erittäin hyvin toimitettu ja siinä on tietoa laidasta laitaan. Ja mitäs merkittävää 1930-luvun jälkeen olisi tapahtunut?

Jotkut tiedot ovat yllättäen muuttaneet merkitystään. Toiset ovat tietysti vanhentuneet. Silti kirjasta löytyy kaikenlaista uutta ja hauskaa. Monia tietoja ei ole netissä ollenkaan: buurisodan sankareita, suomalaisia raittiusjulkaisuja tai vanhojen hevoskärryjen nimityksiä. Netissähän tietoa on eniten englanniksi – usein olen löytänyt kotimaisen nimityksen kätevästi tietosanakirjasta.

Ajankuva on kiehtovaa. ”Faskismista” kirjoitetaan vähän kummastelevaan sävyyn. Joissakin suhteissa asenteet ovat muuttuneet paljon.

Kommentit (1)

  1. Maija

    Noin vanhoissa tietosanakirjoissa on mainioita juttuja! Olen vakuuttunut siitä, että hevosen silmälapuille on olemassa joku parempikin nimitys – mahtaisikohan vanhasta tietosanakirjasta olla apua? 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *