Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Tissit

Näyttökuva 2016-01-14 kello 12.45.20

Kodin lääkärikirja (Otava, 1907)

Edelliseen kirjoitukseeni tuli palaute, jonka sivulauseessa toivottiin, että naiset eivät imettäisi julkisilla paikoilla. Aihe oli vastikää esillä epäonnisen stylistin huomautettua somessa, että imettävä äiti voisi peittää toimituksen huivilla.

Oman esikoiseni elämän alkuajat palasivat mieleen. 2000-luvun alussa julkinen imetys ei ollut vielä niin yleistä kuin nykyään, ja minulle ajatus imettämisestä muiden nähden aiheutti epämukavan olon. En halunnut muiden katsovan, enkä halunnut kenenkään ulkopuolisen nolostuvan.

Ennen kuin sain oman vauvan, kuvittelin, että imetys sujuu tuosta vain, vähän niin kuin pissaaminen. En tiennyt, miten vaikeaa se voi olla, tai että vauvakin voi joutua opettelemaan sitä. Välillä parkuivat sekä äiti että lapsi, kun toimitusta yritettiin.

Kukaan ei voi olla vauvan kanssa aamusta iltaan kotona, jo senkin takia, että on käytävä kaupassa, neuvolassa tai vaikkapa postissa. Eikä kenenkään pää kestäisikään olla vauvan kanssa vankina kotona. Entäs kun vauvalle tulee nälkä? Useimmissa paikoissa, jopa neuvolassa, ainoa yksityinen imetyspaikka on vessa. Lähes aina vauvanhoitopiste on inva-wc:ssä. Ja yleensä vauvalta pitää vaihtaa vaippa ruokailun yhteydessä. Inva-wc toimii monissa paikoissa myös varastona. Kahvilassa sinne kasataan ylimääräiset tuolit, kaupoissa ties mitä laatikkoa ja romua. Olen viettänyt iäisyyksiä imettämässä inva-wc:n pöntönkannella istuen, peläten että kohta kiukkuinen pyörätuolin käyttäjä hakkaa ovea (ja ihan syystä).

Stylisti siis ehdotti, että näkösuojaksi voi laittaa huivin. Ehhehhhehheee… Varmaan on olemassa vauvoja, joita ei haittaa, että huivi peittää näkymät äitiin, mutta en ole sellaista vauvaa vielä kohdannut. Oma esikoiseni oli virkeä ja pippurinen heppu, kiinnostunut kaikesta ympärillään ihan pienestä asti. Häntä ei todellakaan sopinut sokaista rätillä! Siitä olisi tullut sen verran sanomista, että mummot olisivat soittaneet hätänumeroon. Isommalle vauvalle kankaan länttääminen naamalle tarkoittaa piiloleikkiä tai muuta hauskanpitoa. Pitäisi syödä, jotta päästään jatkamaan matkaa, mutta natiainen leikkii mieluummin huivilla.

Olen imettänyt likaisissa vessoissa, kyläpaikassa olen viettänyt valtaosan seurusteluajasta makuuhuoneessa imettämässä, kun muut joivat kahvia ja kertoivat hauskoja juttuja. Olen imettänyt autossa, vintissä, eteisessä ja milloin missäkin, jottei kukaan vain pahastuisi tai tuijottaisi.

Ei olisi kannattanut.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *