Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Turkulegendan tarina

Skannaus 793

Sinikka Klemettilä: Aiju – Aiju von Schöneman muistelee (Turkuseura, 2014)

Aiju von Schöneman tunnetaan Turussa legendaarisena kaupunkioppaana, jonka historialliset kierrokset ovat elämyksellisiä. Von Schönemanilla on ollut värikäs elämä. Joistakin vaiheista on kerrottu julkisuudessa jo vuosikymmeniä sitten, esimerkiksi vaikeasta avioliitosta. Aviomies, julkkispsykiatri Armo Hormia oli arvaamaton ja äkkipikainen. Hän pahoinpiteli vaimoaan rajusti ja käyttäytyi tämän mukaan muutoinkin kohtuuttomasti. Pariskunta pyöritti yhdessä pienkustantamoa ja seurusteli kirjailijoiden sekä taiteilijoiden kanssa. Vuonna 1972 von Schöneman sai vihdoin haettua avioeroa ja aloitettua itsenäisen elämän. Hän työskenteli taide- ja matkailualalla, esimerkiksi Retretin henkilöstöpäällikkönä.

Von Schönemanin elämäntarina on kiehtova, mutta teoksen muoto ei oikein tee sille oikeutta. Von Schöneman kertoilee elämästään ja teksti on puettu haastattelun muotoon. Välillä viitataan vanhoihin lehtijuttuihin ja haastatteluihin. Julkisuudessa keskiöön on noussut väkivaltainen avioliitto, mutta se käsitellään teoksessa vähän sekavasti. Lehtijuttujen perusteella Hormioiden avioliitto näytti ulospäin hyvältä: oli kunnioitettu lääkärimies, kaunis seurapiirirouva, hieno koti ja ystävinä taiteilijoita sekä vaikuttajia. Kulissien takana kukoisti henkinen ja fyysinen hyväksikäyttö, johon vaimo ei saanut mistään apua. Tämä asetelma ei oikein välity kirjasta. Armo Hormiaa käsitellään vain vaimon näkökulmasta. Olisi ollut kiinnostavaa, jos tekijä olisi haastatellut muitakin pariskunnan läheisiä – ilmeisesti kaikki olivat tietoisia miehen ikävistä piirteistä, silti hänellä näyttää riittäneen ystäviä ja muita naisia.

Kyseessä onkin muistelo, ei oikea elämäkerta. Kirja on kiinnostava ja kohteen persoona kiehtova, mutta näin värikkäästä elämästä olisi voinut saada aikaan paljon jännittävämmänkin teoksen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *