Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Tytöt keittiöön

Olin jouluostoksilla erään isoäidin kanssa. Hän halusi ostaa ala-asteikäiselle pojalle keittokirjan ja suuttui huomatessaan, että lasten keittokirjat ovat poikkeuksetta tytöille tehtyjä. Lasten eka keittokirja on selkeä, työvaiheet esitetään valokuvasarjana, mutta kaikissa kuvissa oli tyttöjä. Surullista! Miksi keittokirjankin pitäisi olla sukupuolitettu? Lapset tykkäävät samanlaisista ruuista sukupuolesta riippumatta. On tärkeää, ettei kokkailusta tehdä vain tyttöjen juttua. Jokaisen ihmisen pitäisi osata vähintään ruokkia itsensä.

nayttokuva-2016-12-19-kello-13-57-03

Minulla oli pienenä Marguerita Pattenin Keitetään oikeesti, joka oli tosi mieluinen. Kirjassa tytöt ja pojat laittavat yhdessä ruokaa, kuten itsekin tein sisarusten kanssa.

nayttokuva-2016-12-19-kello-13-55-15

Kuva Pinterest

Aloin miettiä, missä määrin aikuisten keittokirjoja kaupitellaan sukupuoleen liittyvillä mielikuvilla. Tuntuu, että valtaosa leivontakirjoista on naisten tekemiä ja naisellisiksi tarkoitettuja, vaikka ainakin omassa tuttavapiirissäni miehet leipovat yhtälailla.

nayttokuva-2016-12-19-kello-14-22-39

Nykykeittokirjahan kuvitetaan usein tekijän kuvalla, koska tekijät ovat jo ennestään tuttuja mediasta. Itse hieman vieroksun julkkisten keittokirjoja, mieluummin valitsen vaikkapa kokeneen ruokatoimittajan tekemän kirjan.

nayttokuva-2016-12-19-kello-14-04-54

Kasvissyönti on kai naisellista ja vähän sexyä.

nayttokuva-2016-12-19-kello-14-04-21

Iseillä on rehti meininki ja olkapäät piilossa.

nayttokuva-2016-12-19-kello-14-15-33

Miespuolisella julkkiskokilla pitää olla tatutoinnit kuin vanhanajan merimiehellä.

Olisi piristävää, jos ruokaan liittyvät mielikuvat alkaisivat muuttua. Nykymielikuvien mukaan kaikki miehet tykkäävät syödä puolikkaita porsaita ja voita, naiset taas tekevät kuppikakkuja vaaleanpunaisella kuorrutuksella ja suosivat kasviksia.

Kommentit (4)

 1. Pikkukokkien äiti

  Vinkiksi: Apukokin keittokirja ja Apukokki maailmalla ovat Maija Kosken ja Miikka Järvisen koostamat hienot oppaat makujen maailmaan niin pienille kuin isoille kokeille sukupuoleen katsomatta. Myös Oppi&Ilo sarjan Hyppysellinen hupia on mainio valinta ensimmäiseksi keittokirjaksi.

  • laurahonkasalo

   Kiitos vinkistä!

 2. Äiti

  Kyllä siellä Lasten ekassa keittokirjassa on myös poika. 🙂

  • laurahonkasalo

   Sen tämä isoäiti ostikin pukinkonttiin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *