Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Utopistisia ajatuksia

Usein kuulee puhuttavan, että tietoteoksia ei enää tarvita, koska on internet. En ole samaa mieltä! Minusta on hauska lukea runsaasti kuvitettuja tietoteoksia, joita tuntuu ilmestyneen runsaasti varsinkin 1990-luvulla. Kerään kirpputoreilta ja divareista lasten Merkurius-sarjaa, joka tarjoaa erinomaisen katsauksen erilaisiin aiheisiin (avaruus, keksintöjen historia, rikostutkimus, aseet…). Toinen sarja, josta pidän, on Landemannin Mystiikan maailma -kirjasarja. Minulla on sarjasta Kummittelu, Kuolleet elävät, Ajatuksen voima, Sielua etsimässä, Muodonmuutokset sekä Noidat ja noituus. Sarjaa on lähes kaikissa kirjastoissa ja omassa sivukirjastossamme huomasin, etten ollut lukenut teosta Utopiat.
Tällaisten kirjojen etu internetiin nähden on, että yhteen kirjaan voidaan koota mitä erilaisimpia teemaan liittyviä juttuja – netissä menisi paljon aikaa niitä etsiessä. Kirja esittelee eri uskontojen käsityksiä luvatusta maasta ja paratiisista, new age -ajattelijoita menneisyydestä ja 1900-luvun lopulta, Shakerien kaltaisia lahkoja, Steinerin oppeja, Bauhausin, utopistista arkkitehtuuria ja muita utopistisia suuntauksia. Erikoisen hauska on luku ”Takapihojen utopioiden rakentajat”, jossa kerrotaan eksentrikoista.
En ollut koskaan kuullutkaan Georgei Gurdjieffistä, enkä tiennyt, että Frank Lloyd Wrightkin oli kiinnostunut utopistisista ajatuksista. Lahkot ovat aina kiinnostaneet minua ja kirjassa tiivistetään näppärästi, mikä sai lahkolaiset seuraamaan johtajiaan esimerkiksi Amerikan mantereelle. Kirjassa on yhdistelty hauskasti erilaisia utopiasuuntauksia toisiinsa.
Lukiessa aloin miettiä, onko oma aikamme erityisen utopiaköyhää. Tai ehkä utopia-ajattelu on muuttunut yksilökeskeiseksi? On paljon ihmisiä, jotka jättävät ”oravanpyörän” ja muuttavat paikkaan, joka on heidän mielestään kaikinpuolin ihanteellisempi kuin se, mistä he ovat lähtöisin. Mutta perustaako kukaan enää utopistisia yhteisöjä?
********************
Vaikka olen aiemminkin lukenut Shakereista (omistan jopa Shaker-keittokirjan!), en ollut koskaan kuullut heidän lahjapiirroksistaan. Valtavan upeita!

Kommentit (1)

 1. Anonymous

  mikä ihana maailmassa elämme , en silti epäile tätä loitsu pyörän miten hän sen teki !
  Oma suu on täynnä todistuksen , Am oana mieheni lähtikotiin kaksi vuotta Etelä-Afrikkaanturisti, hän tarkoittiprostituoitu ja hän oli lumota jonkatyttö mieheni tahdo tulla takaisin kotiin , itken yötä päivää näköinen kuka auttaa minua , olen lukenutuutisia paperia noinvoimakas loitsu pyörän nimeltään tohtori okojie ja otin yhteyttäloitsu pyörän auttaa minua saamaan rakastajani takaisin minulle ja hän pyytää minua ei tarvitse huolehtia siitä , ettäjumalat taistelemme minulle .. hän kertoi minulle puolivälissä yöllä , kun kaikkihenki on levossa hän loitsun yhdistää rakastajani takaisin minulle . ja hän teki alle 3 päivää mieheni tuli takaisin minulle ja alkoi itkeä , että minun pitäisi varten antaa hänelle anteeksi , i, m niin onnellinen , mitä tämä loitsu pyörän teki
  minä ja mieheni .. yhteystiedon hänen sähköpostiosoitteensa drokojiehealinghome@gmail.com onparas loitsu pyörän koko villi maailma . hän on specialiesed ratkaisemaan muita ongelmia, kutenseuraavat :
  ( 1 ) Jos haluat ex takaisin .
  ( 2 ) Jos sinulla on aina pahoja unia .
  ( 3 ) Haluat edistettävä omassa toimistossa .
  ( 4 ) Haluat naiset / miehet juosta jälkeen .
  ( 5 ) Jos haluatlapsen .
  ( 6 ) Jos tarvitset taloudellista tukea .
  ( 7 ) Jos haluatparanna HIV AIDS
  yhteyttä häneen nyt välitöntä ratkaisua oman
  ongelmia Drokojiehealinghome@gmail.com
  kiitos

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *