Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Videotaidetta

Vähän aikaa sitten ystäväni muistutti minua nuoruutemme ihanuusbiisistä, Strawberry Switchblade -yhtyeen hitistä Since Yesterday. Video oli minusta mahtava, ja tyttöjen tyyli tietenkin – itseasiassa se on edelleen yli-ihana. He olivat esi-lolitoja!

Teini-iässä rakastin musiikkivideoita. Ne oli vasta keksitty. Mummolassa Tapiolassa näkyi Music Box, koska siellä oli kaapeli-tv, hurja juttu sinänsä. Lapsuudessani oli vain kaksi tv-kanavaa, ja päiväsaikaan ei tullut muuta kuin testikuvaa. Mummolassa saattoi katsoa musiikkivideoita vaikka vuorokauden ympäri. Tai siis olisi voinut katsoa, jollei mummi olisi ollut kanaemo, joka patisti ajoissa nukkumaan.

Kuulemma ajan musiikkivideot saivat paljon vaikutteita videotaiteesta. Nykynäkökulmasta monet videot ovat söpöjä ja hassuja. Flashdance tuli kun olin 12 ja se oli minusta mahtava elokuva. Nyt leffan tanssikohtaukset näyttävät ihastuttavasti kasarilta. Huvittavaa, että tanssiesitykset ovat melkoisessa ristiriidassa elokuvan räkälän kanssa. Olikohan se strippibaari? Aika taiteellisia näytöksiä.

Germaine Jacksonin ja Pia Zadoran hitti When the Rain Begins to Fall keikkui listoilla, kun olin 14-vuotias. Se oli minusta niin hyvä biisi, että investoin viikkorahat maxisinkkuun. Nyt mietin, mitä videon stailisti on mahtanut nappailla…

Tyttöbändi Belle Starsin musiikkia minulla oli C-kasetilla. Muistan vielä kasetin kannenkin. Oli mahtavaa, että tytöt soittivat vaikka mitä instrumentteja.

Kieltämättä 1980-luvulla oli melkoisen omaleimaisia, vahvoja naisartisteja kuten Toyah. Nina Hagenista puhumattakaan. Nykyajan Lady Gagat jäävät toiseksi.

Tein Tiimarin karttapalloterottimista samanlaiset korvakorut kuin Ninalla!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *