Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Vihaan elämää ja haluan kuolla

Skannaus 108

Jasmine Warga: My Heart and Other Black Holes (Balzer + Bray/HarperCollins, 2015)

Aysel on kuudentoista ja hänellä on pakkomielle itsemurhasta. Kolmisen vuotta takaperin tytön rakas isä syyllistyi raakaan murhaan. Äidillä on jo uusi perhe ja hän käyttäytyy niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta Aysel ei pääse isän teosta yli. Itsetuhoiset suunnitelmat saavat vauhtia, kun Aysel törmää netissä saittiin, jonka kautta voi etsiä itsariparia. Tyttö vakuuttuu siitä, että itsemurha on helpompi tehdä kaksin. Saitin kautta löytyy samanikäinen poika Roman, jolla on oma murhenäytelmänsä taustallaan. Ayselista alkaa tuntua, että Roman ymmärtää hänen ahdistustaan täydellisesti – mutta auttaako se tiellä kohti kuolemaa?

Ostin tämän kirjan aika summamutikassa. Halusin lukea jonkin uuden yhdysvaltalaisen nuortenromaanin, ja tätä kehuttiin jossain. Aihekin kiinnosti. Itsemurha kiehtoo nuoria ja on hienoa, että kirjailija on tarttunut siihen rohkeasti. Nopealla vilkaisulla tuntui muutenkin, että kuolema on nyt suosittu teema yhdysvaltalaisessa nuortenkirjallisuudessa.

Alussa Ayselin depressio tuntui vähän, no, masentavalta, mutta romaani imaisi nopeasti mukaansa. Warga kuvaa taitavasti sitä, miten yksin masentunut ihminen ja varsinkin masentunut teini tuntee olevansa maailmassa. Muut elävät normaalia elämää, eikä kukaan ymmärrä. Ayselin tapauksessa tunnetta korostaa se, että hän uskoo jokaikisen ihmisen koko kaupungissa vihaavan häntä, koska hänen isänsä on murhaaja.

Myös nuorten lähentyminen on kuvattu taitavasti. Ystävyys Romanin kanssa saa Ayselin tajuamaan, että nuoren itsemurha vaikuttaa muihinkin ihmisiin. Vähitellen hänen tunteensa alkavat muuttua ja valo lisääntyä. Roman ei kuitenkaan muutu samaan suuntaan, päinvastoin. Hän tulee entistä varmemmaksi siitä, että on parasta kuolla pois. Pidin siitä, ettei nuorten kiintymys toisiinsa tarjoa helppoa ratkaisua.

Warga kirjoittaa suurella sydämellä. Kirjassa vallitsee koko ajan voimakas lämpö, jonka takia rankka aihe ei käy liian ahdistavaksi. Erinomainen nuortenromaani, joka antaa ajateltavaa aikuisellekin!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *