Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Vinkkejä Tallinnaan

Vietimme lasten ja sukulaisten kanssa ihanan syyslomaviikon Tallinnassa. A.H. Tammsaaren museon esittelin aiemmassa blogikirjoituksessa. Esikoiseni kävi testaamassa Tallinnan kissakahvilan Nurrin. Oli kuulemma kiva paikka! Kahvilassa majailee Haapsalun löytökissakodista tulleita kisumirrejä. Vohvelitkin olivat hyviä. Minä kävin pojan kanssa Kalamajassa sympaattisessa Boheem-kahvilassa, jossa on hyvät letut. Kalamaja ja Telliskivi kuuluvat meillä muutenkin ohjelmaan, siellä on niin hyvä tunnelma.

Kuvankaappaus 2015-10-16 kello 12.12.52

(Kuvan otti 9-vuotias poikani)

Kuvankaappaus 2015-10-16 kello 12.13.59

Kuvankaappaus 2015-10-16 kello 12.13.19

Käyn Tallinnassa aina kirppiksillä ja antiikkiliikkeissä. Telliskiveen oli avattu kaksi uutta romukauppaa. Samalla sisäpihalla, Miiamilla-lastenmuseon takana on Mööbeldaja, joka myy Ruotsista tuotuja huonekaluja ja krääsää, sekä neuvostoliittolaista ja Neuvosto-Eestin aikaista antiikkia myyvä liike. Kaupat löytyvät osoitteesta Kotzebue 18. Näitä liikkeitä ei voi suositella nirppanokille! Molemmissa oli varsin vahva homeen vai minkälie löyhkä. Vaikka olen paatunut kirppistelijä ja dyykkaaja, en ostaisi tekstiilejä näistä liikkeistä. Neuvostoantiikin puodissa oli tavaraa laidasta laitaan – itse olen ihastunut Neuvosto-Eestin aikaiseen puristelasiin ja LP-levyihin (joita piti tuulettaa kunnolla…). Jos hajua sietää, kannattaa käydä katsomassa ihan museomielessä, sen verran hauskoja tavaroita papparaisilla on myynnissä.

Kuvankaappaus 2015-10-16 kello 12.13.06

Rautatieaseman takana Telliskivessä on Jaama Turg -tori, joka on sekin vallan ”rouhea” paikka. Jossain englanninkielisessä esittelyssä sanottiin, että torilla voi vielä kokea neukkutunnelmaa – osuva kuvaus. Venäläiset kauppiaat myyvät kojuissa ja kioskeissa kaikkea Stalin-kelloista arbuuseihin. Mummot myyvät omatekoisia säilykkeitä huokealla, tosin viimeisestä myyntipäivästä ei aina ole tietoa. Lihahallissa voi ostaa siankorvia ja puolikkaita ruhoja, ja torialueen perukoilla on kaaottinen vaatekirppis. Sinne kannattaa suunnata, jos etsii vaatteita materiaaliksi uusio-ompeluksiin, sillä halvimmat vaatteet maksavat 30 senttiä. Jaama turg vetelee viimeisiään, Tallinnan kaupunki on ilmeisesti päättänyt, että tästä neuvostotunnelman saarekkeesta on päästävä eroon. Tilalle on suunniteltu uusi kliinisempi kauppahalli ja tori. Uskoisin, että vuokrat nousevat ja mummot ja papat joutuvat lähtemään. Harmi! Matkasivustoilla pelotellaan, että torilla on varkaita, mutta itse olen aina kohdannut vain ylitsevuotavan ystävällistä palvelua. Tallinnalainen ystäväni tosin neuvoi, että torille ei kannata meikata ja panna parasta päälle, koska hinnat nousevat samantien! (Toki ihmisiä kuhisevalla torilla on hyvä pitää omaisuuttaan silmällä ihan missä tahansa.)

Kuvankaappaus 2015-10-16 kello 12.13.34 Kuvankaappaus 2015-10-16 kello 12.13.47

Jaama Turg on Miska-keräilijöiden aarreaitta! Rautatieaseman kauppahallista käymme ostamassa meekookia, lempikakkuamme, jota Tallinnassa on pakko saada. Suosikkimyyjäni on kiukkuinen mummo, joka käyttäytyy niin kuin asiakkaat pilaisivat hänen päivänsä haluamalla kakkua. Hän leikkaa isosta pellillisestä halutun palan, jonka koko selvitetään elekielellä.

Jos aikaa on, käyn Tallinnassa myös Humanalla eli Uffissa. Se on paljon halvempi kuin Helsingissä. Kutosluokkalaiselle löytyi haluttuja merkkivaatteita ja äidille villaisia villatakkeja. Stockmannia vastapäätä on vintage-Humana, joka myy 1980–90-luvun ihanuuksia.

Kuopukseni lomaohjelmaan kuului myös Metsakalmistu, metsäinen hautuumaa, jonne on haudattu taiteilijoita sekä muita suuruuksia, esimerkiksi Lydia Koidula. Luonnontieteen museo on mieluisa elämys pienelle luonnonystävälle, samoin nukkemuseo, jossa sai kokeilla erilaisia asuja.

Virolaisella Sportland-ketjulla on outletmyymälä Stockmannin lähellä Tartu maanteellä (ratikkapysäkin kohdalla). Sieltä löytyi nappikset ja pallo huimalla alennuksella. Lapset etsivät itse hyvän futiskentän ja katosivat pelaamaan. Joskus olemme käyneet myös Kalev Spassa uimassa. Omaan makuuni uimahalli on vähän ahdas (pukuhuoneet) ja kulahtanut, mutta lapset tykkäävät siitä tosi paljon, onhan siellä aika hurjat vesiliukumäet.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *