Sininen kirjahylly
Sininen kirjahylly

Yksinäinen, puhu koneelle

Sivukirjastossamme tehtiin pieni sisustusremontti. Kun kirjasto taas avautui, koin järkytyksen. Toinen palvelutiskeistä oli poistettu ja minut komennettiin automaatille. En ole ikinä käyttänyt lainausautomaattia, koska minulle on tärkeää asioida ihmisen kanssa. Teen töitä enimmäkseen yksin ja olen yksin lasten kanssa. Saattaa mennä monta päivää niin, etten tapaa muita aikuisia. Siksi minulle on ollut tärkeää jutella kirjastovirkailijoiden kanssa. Nyt sekä palautukset että lainat pitää hoitaa automaatilla, ja varatut kirjatkin pitää hakea itse.

Yksinäisyydestä kirjoittaessani olen kohdannut ihmisiä, joilla ei oikeasti ole ketään muuta jonka kanssa jutella kuin kaupan kassa tai kirjaston henkilökunta. Koskaan. Heillä ei ole ystäviä tai omaisia joille soittaa, eikä ketään, jonka luona kyläillä. Siksi lisääntyvä automaatio asiakaspalvelutilanteissa tuntuu todella surulliselta.

Näyttökuva 2016-05-09 kello 11.08.26

Singaporessa on kehitetty ”ihmismäistä” robottia, joka pitää seuraa vanhoille ihmisille (täällä). Tekee mieli kirkua. Meillä on entistä enemmän vapaa-aikaa, silti emme ehdi tapaamaan vanhuksia. Hoitajat kertovat, että heidän aikataulunsa ovat niin tiukkoja, etteivät he ehdi jutella yksinäisten vanhusten kanssa. Ratkaisu on robotti, jonka kanssa voi jutella ”kaikesta”. Vanhan ihmisen on siis tarkoitus jutella kuolemanpelostaan koneelle, joka ei tiedä, mitä on kuolema. Hänen pitäisi jutella koneen kanssa siitä, miten surullista on, kun kaikki ystävät ovat kuolleet. Kone ei kuitenkaan voi tietää, mitä on ystävyys, kiintymys tai menetys. On helppo yhtyä Guardianin toimittajaan, jonka mielestä seuraneitirobotti tekee kuolemisesta kahta kauheampaa (täällä).

Markkinoilla on jo vastaava kapistus yksinäisille lapsille. Hello Barbie -nukelle lapsi voi jutella ja kertoa, miten yksinäinen on. Ikävä vain, että Barbie tallentaa keskustelut ja välittää ne lelufirmaan, jotta siellä voidaan kehittää uusia älyttömyyksiä (lisätietoja). Myös vanhemmat voivat kuunnella, mitä lapsi on Barbielle puhunut. Ei siis yritetä ratkaista yksinäisyyteen johtavia syitä, vaan läntätään robotti eteen ja viedään vielä lapselta oikeus yksityisyyteen. Hyvin surullista.

Yksinäiselle pienikin kosketus toiseen ihmiseen omassa arjessa voi olla suunnattoman arvokas. On väärin automatisoida maailma niin, ettei sitä kosketusta enää saa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *