Somesotilas
Somesotilas

Kapiaisten ryyppyjuhlat

Yle uutisoi keskiviikkona puolustusvoimien sisäisen tarkastuksen raportista, jossa löydettiin huomautettavaa kolmen tarkastuksen kohteeksi otetun Pääesikunnan alaisen laitoksen varainkäytöstä edustustilaisuuksissa ja muissa tapahtumissa.

Kuva Puolustuslaitos viinaa -pullosta
Kuva © puolustuslaitos.fi, Instagram @puolustuslaitos

Ylen uutinen osoittaa, että sisäinen tarkastus toimii ja on varsin tiukkaa. Puolustusvoimien logistiikkalaitos sai moitteet vuosipäivänsä tarjoiluista, joissa alkoholin osuus laskulla oli 30,1 prosenttia sallitun maksimin 30,0 prosentin sijaan. Sisäisen tarkastuksen – ja sen raportin julkisuuslain nojalla saaneen Ylen – esille nostaman ”kustannustasoltaan epätavanomaista vieraanvaraisuuden osoitusta” vastaavaan summaan, 13 364 euroon, suhteutettuna tämä logistiikkalaitoksen prosentin kymmenyksen heitto on 13 euroa. Niin tarkkoja puolustusvoimissa ollaan.

Sisäinen tarkastuksen yksikkö puuttui myös toimintaan ennakoivasti ja pysäytti annetun ohjeistuksen vastaisen tilaisuuden järjestämisen.

Ei tässä siis kovin huonosti mennyt. Kuitenkin kärsijöitä asiassa on. Puolustusvoimien johdon näkökulmasta on pelissä on puolustusvoimien maine, ja ovathan nettikommentit ”verovaroilla ryyppäävistä kapiaisista”, ”skappareiden bakkanaaleista” ja varttuneempien reserviläisten kertomat kokemukset kasarmielämästä 50-, 60- ja 70-luvuilla aikaa karmeaa luettavaa.

Suurin kärsijä on kuitenkin se turva, mistä veronmaksaja oikeasti maksaa, eli puolustuskyky. Jokainen turhuuteen hukattu euro on edesvastuutonta puolustuskyvyn rapauttamista. Rahat, joilla edustamme ja huolehdimme henkilöstömme hyvinvoinnista ovat samoja rahoja kuin ne millä ylläpidämme kykyä valtakunnan puolustamiseen; laitamme sotilaat harjoittelemaan, huollamme ja korjaamme kalustoamme ja kehitämme joukkojemme käyttöperiaatteita.

Otettakoon puolustusvoimien laajuisen arvion tekemiseksi Ylen kertomien lukujen valossa mielivaltainen summa — 250 000 euroa vuodessa, jota kuluisi ”liikaa edustamiseen”. Konkreettisesti se on suuruusluokkana vajaat 1 250 sotaharjoitus- tai meripalvelusvuorokautta, runsaat 1 500 täysin maksettua reserviläispäivää, yli 300 000 rynnäkkökiväärin patrunaa, noin <ins>100</ins> kertasinkoa, polttoainetta yli 80 000 kilometrin ajoon panssarivaunulla maantiellä ja maastossa, yli 30 Hornetin AKV/AKT lentotuntia, lähes 45 taistelualuksen AKV/AKT-vuorokautta tai monta tuhatta sivua tuotettua ohjesääntökirjallisuutta.

Tässä valossa puolustusvoimien toiminta ansaitsee onneksi kiitoksen. Sisäinen tarkastus (ns. audit) osoitti ne puutteet, joita sisäisessa valvonnassa, so. johtamiseen littyvässä kontrollista,  oli. Oikein ajoitettu tarkastus pystyi myös puuttumaan toimintaan tehokkaasti ja estämään ohjeiden vastaisen toiminnnan.

Tapauksen huomioiden Ylen uutisensa alkuun laittama video, jossa kerrotaan Kulkuset-sävelen tahdissa tapahtumasta, ei välttämättä anna asiasta nopealle lukijalle oikeaa kuvaa. Kummallisena voidaan myös pitää sitä, että Yle viittaa julkisuuslain nojalla saamaansa julkiseen asiakirjaan, mutta ei julkista sitä. Paremmallakin tavalla klikkauksia olisi voinut hakea.

//James


Tässä esittämäni mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne välttämättä heijasta puolustusvoimien tai muun viranomaisen virallista kantaa.

Kommentit (3)

 1. JPur

  Hienosti referoitu!
  Kommentoin kuitenkin sinällään oivaltavasti tekemääsi rahasumman suhteuttamista:
  ” Otettakoon puolustusvoimien laajuisen arvion tekemiseksi Ylen kertomien lukujen valossa mielivaltainen summa — 250 000 euroa vuodessa, jota kuluisi ”liikaa edustamiseen”. Konkreettisesti se on suuruusluokkana vajaat 1 250 sotaharjoitus- tai meripalvelusvuorokautta, runsaat 1 500 täysin maksettua reserviläispäivää, yli 300 000 rynnäkkökiväärin patrunaa, noin 10 000 kertasinkoa, polttoainetta yli 80 000 kilometrin ajoon panssarivaunulla maantiellä ja maastossa, yli 30 Hornetin AKV/AKT lentotuntia, lähes 45 taistelualuksen AKV/AKT-vuorokautta ja monta tuhatta sivua tuotettua ohjesääntökirjallisuutta.”
  Pitänee olla: …..TAI monta tuhatta sivua tuotettua ohjesääntökirjallisuutta”.

 2. jaakko

  Seuraavaksi Yle varmaan valottaa ylen julkihallintona ja verovaroilla toimivana, oman edistus- ja virkistys- ja kestitsemisbudjettinsa. Jäämme odottamaan.

 3. Juhani Putkinen

  Puolustusvoimienkin kuuluu edustaa ja hoitaa suhdetoimintaa.

  Erilaisiin juhlatilaisuuksiin kuuluu suomalaisessa kulttuurissa myös alkoholi. Ellei sitä ole tarjolla niin keskimääräinen suomalainen ”katsoo kieroon”.

  Tietysti James on täysin oikeassa siinä, että sen edustuksen, suhdetoiminnan ja juhlien kulujen pitää pysyä kohtuullisina.

  —–

  Ehdottomasti suurin ongelma on kuitenkin suorastaan rikollisen alhaiset puolustusmäärärahat. Suomen puolustuskyky on surkea ja puolustusvalmius olematon – vaikka kansalaisten puolustustahto on suurenmoisen korkealla tasolla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *