Puolue vai käsiase?

 

Äärioikeisto on Suomessa nyt aseistautunut, mutta mikä aseista on vaarallisin?

 

Viikonloppuna Perussuomalaisten puoluekokous tarjoili suomalaiselle äärioikeistolle ennennäkemättömän ladatun aseen nostamalla sarjan tunnettuja kovan luokan rasisteja puolueen johtoon. Vaikka Perussuomalaisten tulevaisuus suomalaisten parlamentaarisen politiikan vallan kahvassa on tätä kirjoitettaessa vielä auki, on selvää, ettei äärioikeistolla ole ollut tällaista virallista asemaa rauhan ajan Suomessa koskaan ennen. Halla-aho, Huhtasaari ja Hakkarainen ovat kaikki tunnettuja ja ylpeitä julkirasisteja, jotka eivät jätä kantojaan arvailun varaan.

Samaan viikonloppuun mahtuu myös äärioikeiston toisen laidan aseistautumista. Lauantaina 10.6. Suomi Ensin -mielenosoituksen aktiivi kiinniotettiin Helsingin ydinkeskustassa Mannerheimin patsaalta epäiltynä ampuma-aserikoksesta ja laittomasta uhkauksesta. “Joukko nuoria tunnisti Mannerheimin patsaalla hengailevia Suomi Ensin -tyyppejä. He lähestyivät miesjoukkoa aikomuksenaan puhutella miehiä. Tilanteessa ei ollut mitään yhteenottoa tai edes sanaharkkaa, mutta ennen kun nuoret pääsivät puhuttelemaan Suomi Ensin -joukkoa, esiin astui yksi Suomi Ensin -miehistä, avasi laukkunsa ja näytti siellä olevaa ladattua käsiasetta. ‘Jos jotain tapahtuu, te kuolette’, mies sanoi nuorille. Ilmeisesti ohikulkijat näkivät tilanteen ja soittivat poliisit paikalle”, kertoo tapausta seurannut mies.

Poliiseja saapui paikalle yhdeksän partiota. Kiinni otettiin Suomi Ensin -mielenosoituksen aktiivi “Juki”, joka näkyy useilla eri videoilla mielenosoituksen ajalta. Myös Suomi Ensin -mielenosoituksen johtaja Marco de Wit myöntää videoillaan kiinniotetun henkilön olleen Juki, mutta väittää ettei Juki ole ollut Suomi Ensin -mielenosoituksessa talven jälkeen. Useat videot ja silminnäkijälausunnot todistavat täysin päinvastaista. 13.4. Juki on saanut Marco de Witin jakaman “Iljan pinssin”, joita jaetaan ansiomerkkeinä Suomi Ensin -aktiiveille. “Juki on mun sellanen luottomies”, sanoo de Wit videolla, jolla ojentaa Jukille ansiomerkin. 14.5. Juki heittää Suomi Ensin -mielenosoituksesta kovakouraisesti ulos ihmisiä, 28.5. hän osallistuu videolla pahoinpitelyyn.

CW: Videolla väkivaltaa. Juki on videolla useita kertoja esiintyvä suurikokoinen kalju mies.

Myös turvapaikanhakijoiden Oikeus Elää -mielenosoituksessa Juki on tuttu hahmo. “Juki on sellainen Suomi Ensin -mielenosoituksen bodyguard. Iso mies, joka tulee aina mukaan kun Suomi Ensin -tyypit tulevat Oikeus Elää -mielenosoitukseen. Tilanne on mennyt aika pelottavaksi: 22.5. Juki ilmestyi Oikeus Elää -mielenosoitukseen kahden mielenosoituksemme osallistujan kuvia esitellen. Hän kyseli, missä nämä ihmiset ovat. En halua edes tietää miksi hän näitä ihmisiä etsi, mutta kun väkivaltaisuudestaan tunnettu mies ilmestyy kaverien kuvien kanssa paikalle niin kyllähän se hurjalta tuntuu”, kertoo Oikeus Elää -mielenosoituksessa alusta asti mukana ollut aktiivi. “Juki on tuttu näky molemmissa mielenosoituksissa ja ollut mukana ainakin vielä viime viikolla”, vahvistaa toinen Oikeus Elää -aktiivi. “Selvästi tilanne ja ilmapiiri on jotenkin kiristynyt viime aikoina. Tuntuu että siellä Suomi Ensin -puolella on menty ihan vainoharhaisiksi ja alettu nähdä jotain kuviteltuja uhkia ja hyökkäyksiä joka puolella. Onhan se tosi pelottavaa kuulla, että ihminen joka on käynyt täälläkin monta kertaa meitä uhkailemassa on aseistettu.” Oikeus Elää -aktiivit pysyttelevät nimettöminä, koska pelkäävät oman turvallisuutensa puolesta.

“Vastapuolen” valokuvien esittely saa astetta vakavamman sävyn, kun Suomi Ensin -liikkeen videolla keskustellaan laittoman henkilörekisterin keräämisestä 2.6. tallentuneessa pätkässä. “Onko pysäytyskuvaa niiden kundien naamoista?”, mies kysyy videolla. “Antifasistien” kasvokuvien perään videolla kyselevä mies kertoo Jukin keräävän kuvia yhteen ja tajuaa hetkeä myöhemmin tehneensä virheen puhuessaan henkilörekisterin keräämisestä suorassa videostreamissa.

Suomi Ensin -liikkeessä keskeisesti mukana olevat henkilöt keräävät siis laitonta henkilörekisteriä ihmisistä, käyvät kasvokuvien kanssa etsimässä näitä, ovat väkivaltaisia ja nyt myös aseistautuneita. Naureskelu ja ylimielinen suhtautuminen Suomi Ensin -mielenosoituksen suhteen on syytä lopettaa ja suhtautua näihin vakavana turvallisuusuhkana, mikäli emme tahdo nähdä jo toista äärioikeiston tekemää tappoa Helsingin keskustassa.

Mannerheimin patsaan tapausta tutkiva tutkinnanjohtaja Reijo Enqvist Helsingin poliisista vahvistaa, että tapauksen tutkinta on aloitettu ampuma-aserikoksen ja laittoman uhkauksen tutkintana. Poliisi selvittää aseen laillisuutta sekä tilanteen taustoja, mutta Enqvist ei kerro tässä vaiheessa tarkempia tietoja tapauksesta. Sen sijaan Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinosen vapaalle toimittajalle Dmitry Gurbanoville antamassaan haastattelussa Heinonen vahvistaa poliisin olevan tietoinen ampuma-aserikoksesta epäillyn henkilön Suomi Ensin -yhteyksistä. “Itse en ole tapauksen tutkinnanjohtaja, vaan enemmän tällä puolella joka nyt miettii mitä tämä tapaus tarkoittaa (Suomi Ensin -) mielenosoituksen osalta. Omaan korvaani (lauantain) tilanne vaikuttaa siltä, että sieltä leiristä on tehty näitä partiointikierroksia ympäriinsä mitä he tuntuu nyt jollakin lailla olevan menossa siihen suuntaan.” Mahdollisen laittoman henkilörekisterin kerääminen on myös tullut Heinosen tietoon. “Jos tällaisia kuvia kerätään, niin kyseessä voi olla henkilörekisteririkos, eikä tämmöisiä rekistereitä tietenkään voi olla. En tiedä onko tästä jotain esitutkintaa jo käynnissä, mutta ilman muuta nämä on sellaisia asioita mitä pitää selvittää.”

Ampuma-aserikos, laiton uhkaus ja henkilörekisteririkos ovat poliisin silmissä yksittäisiä asioita, jotka kuitenkin vaikuttavat kokonaisuuteen. “Nyt tilanne on se, että meillä selvitetään erikseen rikokset joita on ehkä tapahtunut, ja mietitään erikseen tätä Suomi Ensin – kokonaisuutta myöskin, että mikä vaikuttaa mihinkin.” Helsingin kaupunkia ja poliisia on useita kertoja pyydetty lopettamaan turvallisuusuhkana koettu Suomi Ensin -mielenosoitus. Tähän saakka sekä poliisi että kaupunki ovat kuitenkin vedonneet siihen, ettei mielenosoituksesta ole heidän mukaansa koitunut kohtuutonta haittaa. Tilanne on kuitenkin nyt muuttunut, kertoo komisario Heinonen. “Ongelma on, että voisi tietyllä tavalla ajatella että, poliisi voisi jo halutessaan ajatella, että tästä mielenosoituksesta syntyy jo kohtuutonta haittaa jolloin poliisi voisi harkita lakkauttavansa sen. Mutta laki taas ei oikein tarjoa vastausta siihen, että jos me tämä mielenosoitus lakkautettaisiin ja sieltä ilmoitettaisiin heti uusi mielenosoitus, niin voitaisiinko me kieltää sekin ja kuinka pitkäksi aikaa? Tämä tilanne on tosi hankala. Mutta täytyy sanoa nyt, että tämä asekeissi viimeistään herättää meidän organisaatiota. Tämä on nyt todellakin poikkeuksellista.”

Äärioikeisto aseistautumassa maamme pääkaupungin kaduilla ja poliisin kykenemättömyys puuttua tilanteeseen luovat yhteiskuntaan erikoisen ilmapiirin. Perussuomalaisten uudelle johdolle Suomi Ensin on tuttu liittolainen. Uusi varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari oli 17.2. vierailulla Suomi Ensin -mielenosoituksessa puhujana. “Aina kun joku asia ei toimi, kuten rajaton maahanmuutto … niin ihmiset käytännössä huomaa mikä toimii ja mikä ei, ja käytäntö voittaa teorian aina, kuus nolla. Mä näen itse ihan selkeästi valon tunnelin päässä. Kansallismielisyys, terve isänmaallisuus, on tulossa valtavirtaan. Kiitos siitä, että te pidätte siitä huolen, ja mä olen pitänyt kovasti siitä asiasta meteliä, kuten olette huomanneet”, sanoi Huhtasaari terveisinään Suomi Ensin -liikkeelle. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on myös ilmaissut tukensa. Vappuna 1.5. Marco de Witin kanssa videolla keskusteleva Halla-aho kertoo kahvitelleensa Suomi Ensin -mielenosoituksessa. “Kävin siinä yhtenä aamuna juomassa kahvit ja kävin sitten sponsoroimassa uudella kahvipaketilla”, kertoo Halla-aho. 

Suomi Ensin -liikkeen johtaja Marco de Wit ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho 1.5.2017

Suomalaisella äärioikeistolla on vahvat siteet toisiinsa. Nähtäväksi jää, onko vaarallisempi toimija merkittävällä kannatuksella varustautunut puolue, vai sen arvot jakava käsiaseen omistava, mahdollisesti laitonta henkilörekisteriä keräävä Helsingin keskustassa leireilevä ja ihmisiä uhkaileva ja pahoinpitelevä joukkio. Siinä missä jälkimmäinen muodostaa uhkakuvan yksittäisille ihmisille, on puolue vallan ytimessä pitkällä aikavälillä laajemmalle ihmisjoukolle vaarallinen. Huomiotta kummankaan muodostamaa uhkaa ei kannata enää jättää. Kysymykseksi jää, kuka meitä tältä uhalta suojelee?

 

Tätä tekstiä varten on haastateltu kahta asiatodistajaa, kolmea Helsingin poliisin jäsentä, kahta Oikeus Elää-mielenosoituksen aktiivia ja käytetty lähteinä runsasta määrää Suomi Ensin -mielenosoituksen tuottamaa kuva- ja videoaineistoa. Kiitokset kaikille lähteiden ja taustoituksen kanssa auttaneille tahoille.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *