Suvi Auvinen
Suvi Auvinen

Saako natseja vihata?

Tampereella järjestetään lauantaina 21.10. Koko Tampere vihaa natseja -mielenosoitus. Mielenosoituksen tiimoilta on käyty keskustelua siitä, miksi tapahtuman nimessä mainitaan viha? On totta, että tapahtuman nimi saattaa olla luotaantyöntävä osalle ihmisistä. Miksi vihata, jos natseja ja näiden lietsomaa vihaa nimenomaan lähdetään vastustamaan?

Vuonna 2017 sivistyneessä valtiossa soisi olevan edes joitain yhteiskunnallisia minimejä, joista ei tarvitsisi enää neuvotella. Tiedättekö sellaiset, kuin että orjuus ei kuulu yhteiskuntaamme, samoin kuin ei lapsityövoima. Naisilla on oikeuksia, ihmiset voivat avioitua kenen kanssa haluavat. Vuonna 2017 sivistyneessä valtiossa ei pitäisi enää joutua osoittamaan mieltä natseja vastaan. Natsiaatteella tai rasismin lievemmilläkään muodoilla ei tulisi olla minkäänlaista yhteiskunnan suomaa legitimiteettiä tai oikeuksia. Sananvapaus ei koskaan tarkoittanut, että muiden ihmisarvoa sortavaa puhetta tai tekoja tulisi hyväksyä. Suvaitsevaisuus ei koskaan tarkoittanut, että meidän tulee suvaita ihmisvihamielistä, väkivaltaista ja vaarallista toimintaa.

Niin kauan kuin joudumme osoittamaan mieltämme natseja vastaan, tarvitaan siihen meidän kaikkien panos. Natsien vihaaminen ei ainakaan minulle tarkoita natsiaatetta kannattavien yksilöiden vihaamista. Sen sijaan se tarkoittaa heidän tuhoisan ideologiansa vihaamista, sitä, että jokaisella solullaan taistelee natsien edustamaa maailmankuvaa vastaan. Niin kauan kuin joudumme osoittamaan mieltämme natseja vastaan, meidän ei pidä antaa sanojen tulla väliimme. Vaikka sanoilla on voimaa, ei niiden voima ole mitään verrattuna siihen hirvittävään tuhovoimaan, joka natsiaatteella on, jollei sitä kitketä välittömästi sen nostaessa päätään. Jos maailmassa on syytä jotain vihata, niin natseja. Minä vihaan natseja, sillä heidän edustamansa maailma on kaikkea muuta kuin se, minkä eteen minä teen töitä. Vaikket sinä vihaisi natseja, tarvitaan sinun panostasi natsien etenemisen pysäyttämisessä. Jos sinunkin tavoitteenasi on tasa-arvoinen maailma, jossa kaikki ihmiset riippumatta iästä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntauksesta, kyvyistään tai etnisestä taustastaan voivat elää rauhassa yhdessä, tarvitaan sinua natsien vastustamisessa.

Vihaan ei lähtökohtaisesti pidä vastata vihalla. Joskus kuitenkin meitä kohtaava tuhovoima on niin suuri, että on ihan okei vihata sitä. Meidän vihamme kumpuaa rakkaudesta kaikkea elämää kohtaan. Meidän vihamme ei nouse mustuudesta joka syö kaiken elävän tieltään, vaan rakkaudesta maailmaa, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta kohtaan. Me emme jää vihaamme asumaan, vaan nousemme sieltä valoon, kunhan olemme ensin tehneet lopun kaikesta vihasta. On hyvä, että Tampere vihaa natseja. Se ei ole kuitenkaan kaiken loppu vaan alkupiste reilumman maailman tiellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *