Fun Time Torch Boys

FullSizeRender

Voisi melkein kuvitella, että Valkoisessa talossa on kuunneltu viime aikoina loputtomien itsekehujen lisäksi myös Depeche Modea.

Personal Jesus kuvaa melko hyvin Donald Trumpin ulkokultaista suhtautumista uskontoon ja Policy of Truth, miten rehellisyyttä tulee välttää. Enjoy The Silencen sanat taas linjaavat sekä nykyhallinnon suhteen totuuteen, että yksittäisiin sanoihin.

”Vows are spoken, to be broken…

Words are very unnecessary, they can only do harm.”

Totuuden kanssa Trumpin porukka on ollut sodassa koko ajan, mutta viime aikoina se on alkanut myös lähes orwellilaisella tavalla muovata alaistensa kielenkäyttöä sana kerrallaan.

Tartuntatautivirasto CDC:n virkamiehiä on kielletty käyttämästä seitsemää sanaa; Evidence-Based, Science-Based, Diversity, Fetus, Transgender, Entitlement ja Vulnerable ovat nyt pannassa.

Maa, joka on tuottanut valtaosan nobelisteista siis kieltää nyt puhumasta tieteellisestä näytöstä, koska presidentiksi on päätynyt älyllisesti patalaiska ihminen, joka ei välitä kuin omasta edustaan ja joka ei anna totuudelle mitään arvoa.

IMG_0335Sensuurin paljastuminen on luonnollisesti saanut osakseen paitsi kritiikkiä myös ivaa. Koomikko Seth Meyers irvaili, että jatkossa hiiltä kutsutaan termillä ”Patriot Rocks” ja uusnatseja termillä ”Fun Time Torch Boys”. FBI muutetaan lyhenteeksi FBHL, eli Federal Buraeu of Haters and Losers.

Washingtonin keskutassa Trumpin hotellin seinään heijastettiin tällä viikolla sana ”Diversity” protestina uusia linjauksia vastaan.

Sanoihin puuttumisessa kyse on tietysti paljon muustakin kuin terminologiasta ja triviaalista pilkunviilaamisesta. Trumpin hallinto tuntuu ajattelevan, että jos jotain asiaa ei mainita, se lakkaa olemasta.

Sikiöstä puhuminen saattaa olla tarpeen, kun varaudutaan esimerkiksi Zika-viruksen uhkaan, mutta jos abortinvastustajat eivät pidä tästä termistä, niin Trumpistanissa se joutaa romukoppaan. Trumpin mielestä monimuotoisuus ja transseksuaalisuus voitaisiin niin ikään lakaista pois.

FullSizeRenderJo aiemmin ”science” ja ”climate change” -termit on siivottu erinäisistä virallisista yhteyksistä. Ilmastonmuutosta käsittelevät sivut katosivat Valkoisen talon nettisivuilta jo virkaanastujaispäivänä ja ympäristöhallinto EPA:n julkaisut on muovattu vastaamaan nykyhallinnon näkemyksiä.

Tällä viikolla julkaistusta uudesta turvallisuuspoliittisia uhkia käsittelevästä strategiasta ilmastonmuutos jännästi puuttuukin kokonaan.

Sanoilla on merkitystä. Juuri siksi trumpilainen sumuttaminen ja jatkuva ”vaihtoehtoisten faktojen” rummuttaminen vaikuttaa ihmisten käsitykseen ympäröivästä todellisuudesta.

Kun uusnatsien kanssa flirttaileva äärioikeisto on Alt-Right, se ei kuulosta yhtä uhkaavalta. Kun kaikki Trumpiin kohdistuva kritiikki on Fake News (ja termiä käytetään joka päivä) se vaikuttaa käsitykseen uutisten luotettavuudesta. Kun Trumpin lähipiiriin kohdistuvaa rikostutkintaa on viime päivinä alettu kutsua noitajahdiksi, salaliitoksi, korruptioksi ja vallankaappaukseksi, sekin vaikuttaa ihmisten käsitykseen prosessista.

FullSizeRenderEhkä seuraavaksi orwellilaista uuskieltä ajetaan talouspolitiikkaan kieltämällä termit budjettivaje, valtionvelka ja miljonääri.

Kun Trumpin väki runnoi läpi veropakettinsa, se myytiin härskeillä valheilla. Varapresidentti Mike Pence puhuu edelleen ”Middle Class Miraclesta”,vaikka 80 prosenttia veroleikkausten hyödyistä menee rikkaimmalle 1 prosentille kansasta.

Trump väittää välittävänsä duunareista ja häviävänsä henkilökohtaisesti paljon rahaa, vaikka kaikki tietävät hänen hyötyvän miljoonatolkulla. Yli biljoonan lahja rikkaille muuttuu trumpilaisessa kielenkäytössä mystisesti työpaikoiksi ja korkeammiksi palkoiksi ja velka jalostuu saataviksi. Believe Me!

Ehkä sanojen lisäksi myös numerot ja matematiikka pitäisi kieltää, koska ne saattavat tuottaa tuloksia, jotka loukkaavat Trumpin tunteita.

Ja ehkä kannattaa kuunnella lisää Depeche Modea, jos haluaa tietää, mistä Trumpin veropaperissa ja hallinnossa todella on kyse. Everything Countsin kertosäe on ainakin lähempänä totuutta kuin republikaanien lausunnot ja laskelmat.

”The grabbing hands, grab all they can,

All for themselves, after all

it´s competitive world.”

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *