Maailman isoin – entä sitten?

IMG_1713

Rose Hillin pikkukaupungissa Pohjois-Carolinassa on maailman suurin paistinpannu.

Kahden tonnin painoisella järkäleellä voi paistaa kerrallaan 365 kokonaista kanaa, ja paistoöljyä kuluu silloin satoja litroja.

IMG_1712Se, että pannu on iso, ei kuitenkaan tarkoita, että sillä paistetut kanat olisivat välttämättä erityisen hyviä. Pannu nyt vain on ihan järkyttävän kokoinen. Siksi sitä käytetäänkin vain kerran vuodessa.

Yhdysvalloissa tunnutaan kuitenkin olevan lähes pakkomielteisen kiinnostuneita siitä, että joku on suurin laatuaan.

Ääriesimerkki tästä on Donald Trump, joka käyttää paljon sanoja ”Minä” ja ”Suurin”, vaikka ei olisi aihettakaan. Pelkästään viimeisten parin päivän aikana hän on viljellyt noita sanoja kyllästymiseen asti. Jos hänen hölmöilyjään arvostellaan, ”ketään poliitikkoa ei ole koskaan kohdeltu näin väärin ja epäreilusti”. Jos häntä epäillään rikoksesta ja sitä tutkitaan, kyseessä on ”historian suurin noitavaino”.

IMG_1814

Trump ei tunnetusti ole lukumiehiä, eikä siis ehkä tiedä, että Salemissa pidettiin 1600-luvulla ihan oikeita noitavainoja joiden tuloksena 20 ihmistä hirtettiin. Ja pelkästään hänen edeltäjistään neljä on ammuttu kuoliaaksi. Trump ei siis kaikesta uhriutumisestaan huolimatta ole kokenut mitään ihmeellistä. Ja yleensä teoilla on seurauksensa.

Kun Trumpin presidenttikaudesta joskus kirjoitetaan yhteenveto, historioitsijat eivät tietenkään voi välttää superlatiiveja. Ne eivät kuitenkaan ole todennäköisesti sellaisessa yhteydessä kuin Trump toivoisi.

Trumpista ei esimerkiksi tule ”parasta duunipresidenttiä, jonka Jumala on luonut” vain, koska hän itse sanoo niin. Tietokirjoihin ei kirjata, että Trump ”kunnioitti naisia enemmän kuin kukaan” ja ”huolehti unohdetun kansan tarpeista”, koska se ei ole totta.

Sen sijaan hänet saatetaan muistaa patologisimpana valehtelijana, pahimpana epäonnistujana tai isoimpana itkupillinä.

Ja vaikka Yhdysvaltain 45. presidentin virkaanastujaisten yleisömäärää ei kirjata ennätyksenä muualla kuin Trumpin harhaisessa mielessä, hän saattaa tehdä historiaa myös katsojaluvuissa. Trumpin viraltapanoa seuraa televisiosta todennäköisesti ennätysyleisö.

Ei ehkä yhtä upea saavutus kuin vaikkapa maailman suurin pannu, mutta saavutus kuitenkin.

IMG_1714

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *