Rocket Man

FullSizeRenderYhdistyneet kansakunnat perustuu nimensä mukaisesti kansakuntien yhteistyölle. Donald Trumpille yhteistyö ja diplomatia eivät kuitenkaan maistu. Hän haluaa voittaa, ja mielellään niin, että joku toinen samalla häviää. Tämä asenne oli keskiössä, kun Trump piti eilen ensimmäisen puheensa YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Diplomatian ykkösalttarilla esiintyi itseään kehuskellut pullistelija, joka antoi vastustajalleen vähättelevän lempinimen ”Rakettimies” ja heikensi sovinnon mahdollisuuksia entisestään. Rauhanjärjestölle puhui wannabe-kovanaama, joka uhkasi totaalisesti pyyhkiä maailmankartalta kokonaisen valtion ja sen 25 miljoonaa asukasta. Kansakuntien yhteistyölle pohjautuvalle instituutiolle Trumpin viesti oli, että kansainväliset sopimukset ovat syvältä.

Trump toisti moneen kertaan  sadan vuoden takaa kierrätetyn kampanjasloganinsa America First ja sanoi, että kaikkien muidenkin maiden tulisi ajatella ensisijaisesti itseään, mikä on YK:ssa lausuttuna melko kummallinen ajatus. Koko järjestö kun rakentuu sen varaan, että jokainen maa on valmis tinkimään itsekkäistä eduistaan yhteisen hyvän vuoksi.

FullSizeRenderTrumpin puheen keskeinen teema oli kuitenkin suvereniteetti, minkä Trump toisti yli 20 kertaa eri muodoissa. Suvereniteetti on käytännössä diktaattorien lempi-eufemismi. Sillä tarkoitetaan sitä, että muilla mailla ei ole oikeutta puuttua toisten sisäisiin asioihin, kuten ihmisoikeusrikkomuksiin. Kiinassa, Venäjällä ja muissa autoritäärisissä valtioissa varmasti hurrattiin.

Trumpin esikunta oli etukäteen mainostanut YK-puhetta filosofiseksi avaukseksi, joka kertoo, missä Yhdysvallat seisoo ja mitkä sen arvot ovat.

Trump lupasi puheessaan, että Yhdysvallat ei oleta muiden valtioiden jakavan sen arvoja tai hallitusmuotoa. Trumpin mukaan jatkossa Yhdysvaltojen toimintaa ohjaa lopputulos, ei ideologia. Viesti oli, että jokainen hoitaa omat asiansa kuten parhaaksi katsoo, ja Yhdysvallat ei aio jatkossa osallistua sellaisiin diileihin, joista se ei itse hyödy.

Trump paljasti 41 minuutissa, että arvoilla ei ole enää väliä, ellei itsekkyyttä lasketa sellaiseksi ja että Yhdysvaltoja johtaa Rakettimies, joka suorastaan kerjää tilaisuutta käyttää Yhdysvaltain sotavoimia.

Trumpin hallinnon linjaukset ovat usein sisäisesti ristiriitaisia, niin tämäkin. Samassa puheessa hän korosti suvereenisuutta ja uhkasi sekaantua toisten asioihin. Trump uhkasi sodalla Pohjois-Koreaa ja voimakkailla vastatoimilla Irania, Kuubaa ja Venezuelaa.

Ja kun Trumpin Yhdysvallat ei enää ole kiinnostunut muiden valtiomuodoista ja arvoista, niin Trump silti käytti paljon aikaa kritisoimalla Venezuelaa siitä, että se on sosialistinen järjestelmä ja ”sosialismi on epäonnistunut kaikkialla, missä sitä on kokeiltu”. Hän myös vaati palauttamaan demokratian Venezuelaan ja vaati Kuubaa tekemään rakenteellisia uudistuksia. Samanlaisia vaatimuksia hän ei osoittanut esimerkiksi Kiinalle, Venäjälle tai Saudi-Arabialle.

FullSizeRenderMonien mielestä Trump ei käyttäydy kuten presidentti, vaan kuten mafiapomo, jolla on liikaa valtaa. Tuoreessa Atlantic-aikakauslehdessä George W. Bushin hallinnon apulaisoikeusministeri Jack Goldsmith vertaa Trumpia HBO:n mafiasarjan Tony Sopranoon.

-Trump käyttää Sopranon kosketusta amerikkalaisiin instituutioihin. ”Olen vitun käänteinen kuningas Midas”, Tony Soprano sanoi kerran terapeutilleen. ”Kaikki mihin kosken, muuttuu paskaksi”.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *