Thoughts and Prayers

IMG_0321Yhdysvalloissa on taas murhattu raukkamaisesti kymmeniä ihmisiä. Las Vegasin joukkosurma on maan historian pahin.

Ampujalla oli kymmenkunta asetta ja satoja luoteja. Hän kykeni lyhyessä ajassa tappamaan lähes 60 ihmistä ja haavoittamaan yli viittäsataa.

Silti aselakeihin ei puututa. Ei tietenkään, koska ei niin ole aiemminkaan tehty. Pitäähän ihmisellä olla oikeus aseisiin. Mihin tahansa aseisiin. Ja ei ne kuulkaa aseet tapa, vaan ihmiset!

Vuosittain USA:ssa ammutaan hengiltä yli 30 000 ihmistä, ja vaikka näistä on itsemurhia yli puolet, on murhiakin yli 10 000. Joukkoammuskeluja on joka päivä.

FullSizeRenderSilti joka ikinen kerta reaktio on sama. Poliitikot lausuvat latteudessaan ja tuttuudessaan raivostuttavan ”thoughts and prayers” -mantran, joka tulee jo selkäytimestä.

Sen jälkeen jotkut vaativat tiukennuksia aselakeihin ja toiset tuomitsevat moisen politikointina.

Ei kuulkaa nyt ole sopiva aika puhua mistään aserajoituksista. Nyt vaan kunnioitetaan uhreja, kiitetään viranomaisia ripeästä toiminnasta ja rukoillaan ihan vimmatusti. Niin kuin aina ennenkin.

Vähän kun vielä rukoillaan, niin varmasti ammuskelut loppuvat.

Ammuskelun jälkeen on väärä aika puhua aseista, ihan kuten hurrikaanin jälkeen on ihan väärä aika puhua ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta hurrikaanien yleisyyteen ja tuhoisuuteen. Sitä oikeaa aikaa puhua näistä on odotettu aika kauan, eikä se varmaan koskaan tule.

FullSizeRender

Asejärjestö NRA:lla on aivan järjettömästi valtaa ja taskussaan niin moni poliitikko, että on vaikea uskoa minkään ikinä muuttuvan. Paitsi tietysti, jos kongressin jäseniä itseään ammuttaisiin automaattiaseella keskellä kirkasta päivää? Ai niin, sehän tapahtui jo tänä kesänä.

FullSizeRender

NRA:n lobbauksen tuloksena kongressi ei saa edes tutkia aseväkivaltaa. Ja liittovaltion viranomaisilla ei saa olla käytössään tietokantaa, joilta erimerkiksi saisi nopeasti selvitettyä, kenelle mikäkin ase kuuluu. Tiedot aseiden omistajista löytyvät paperisilta korteilta merikonteista länsivirginialaisen viraston pihalta. NRA kun on lietsonut pelkoa, että sähköisiä tietokantoja voitaisiin käyttää tavallisten amerikkalaisten aseiden takavarikointiin.

Näitä pelkoja myös Donald Trump lietsoi vaalikampanjan aikana, ja viimeksi reilu viikko sitten Alabamassa sanoi, että jos Hillary Clinton olisi voittanut, Alabamassa kerättäisiin nyt aseita pois.

Kaikki faktapohjainen keskustelu aseista hautautuu NRA:n lietsoman vainoharhan alle ja niinpä jokaisella on oikeus hankkia sotilaskäyttöön tarkoitettuja automaattiaseita, vaikka kaikki tietävät, ettei Las Vegasin murhenäytelmä jää viimeiseksi.

Vainoharhaisuus tarttuu. Alan uskoa Infowars-sivuston seinähullua Alex Jonesia, joka väittää että Yhdysvalloissa juomaveteen lisätään jotain, mikä aivopesee ihmisiä.

Mikä muu selittäisi, miksi jatkuviin joukkosurmiin ei edes yritetä puuttua?

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *