Trumpistan-Suomi -sanakirja

IMG_1093

Kun sanakirjainstituutio Merriam-Webster valitsi Yhdysvalloissa vuoden 2016 sanaksi surreal, Oxford Dictionaries termin post-truth ja Dictionary.com xenophobian on selvää, että emme elä ihan tavallisia aikoja.

Tällä viikolla Yhdysvaltain Amazonin myydyin kirja oli George Orwellin 1984 ja juuri nyt kieltämättä vaikuttaa siltä, että tietämättömyys on voimaa.

Vaihtoehtoisten faktojen vastapainoksi kokosin hieman sanastoa, josta voi olla apua Trumpistanin tulkinnassa vuonna 2017.

Abortion

Nuorehkojen naisten kehoon liittyvä intiimi toimenpide, jonka vanhat miehet kieltävät ensimmäisenä työpäivänään. Ei siksi, että se kiinnostaisi heitä, vaan koska siitä saa ilmaiseksi poliittisia irtopisteitä.

Bully pulpit
Aseman tarjoama mahdollisuus levittää mielipidettään laajalti. Trumpistanin keskeinen johtamismetodi, jossa twitterin avulla uhkaillaan satunnaisesti valittuja liikeyrityksiä ja sotketaan vapaiden markkinoiden toiminta. Taloudelle katastrofaalista, mutta antaa toimeliaan vaikutelman.

IMG_1087Claque

Ryhmä henkilöitä, jotka on palkattu tilaisuuteen nauramaan ja taputtamaan. Trump käytti esimerkiksi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan ja puhuessaan CIA:n väelle. Tarpeeton, jos esiintyjä on oikeasti hauska. Ryhmän yksittäinen jäsen on claqueur.

Drain (The Swamp)

Hallintomalli, jossa miljardööri palkkaa miljardöörejä ja muita eliitin jäseniä huolehtimaan pienessä piirissä rikkaiden asioista, mutta sanoo olevansa unohdetun kansan asialla.

Politiikan tutkijat eivät toistaiseksi ole onnistuneet selvittämään, miten tämä illuusio on saatu myytyä äänestäjille.

IMG_0807

Emoluments (Clause)

Perustuslain pykälä, joka estää vaaleilla valittua korkaa virkamiestä vastaanottamasta mitään lahjaa ulkomaiselta kuninkaalta, prinssiltä tai valtiolta. Trumpistanissa tulkittu niin, että koskee kaikkia muita, paitsi Rakasta Johtajaa ja tämän liiketoimia.

Fact

Todellisuuteen pohjaava havainto, asia tai väite. Trumpistanin valtiojohdon vihollinen numero 1.

Grizzly Bear (Ursus arctos)

Kookas ja vahva karhu. Opetusministeriksi kaavaillun Betsy DeVosin mielestä pätevä syy sallia aseet jokaisessa koulussa koko valtakunnan alueella.

IMG_0914Human Rights

Saatavilla kattavasti, jos olet valkoihoinen konservatiivinen heteromies.

Impeachment

Keino asettaa syytteeseen virassa tehdystä rikoksesta tai väärinkäytöksestä.

Presidenteistä vain Andrew Jackson (1868) ja Bill Clinton (1998) on toistaiseksi asetettu syytteeseen. Trumpin syyttäminen vaatisi republikaaneilta moraalisen selkärangan yllättävää paikallistamista.

Javanka

Jared Kushnerin ja Ivanka Trumpin muodostama tandemi. FOX Newsin lisäksi harvoja tahoja, joita The Donald oikeasti kuuntelee.

Kakistocracy

Periaatteetomimpien ja epäpätevimpien hallinto, lisää aiheesta aiemmasta postauksesta ”Kakistokratia”.

IMG_1104

Lie, Untruth, Falsehood, Alternative Fact, Propaganda, Many People Are Saying

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Trumpistanin johdon tapa kommunikoida. Jos mikään ei ole totta, kaikki on mahdollista. Tarjoaa toki myös erinomaisia tarvikkeita parodiaan. Ohessa Dallas Starsin NHL-joukkueen näkemys omasta yleisömäärästään.

Mall

Washingtonilainen juhla-aukio, joka on joskus täynnä ja joskus ei.

IMG_0977Nepotism

Lain mukaan kielletty järjestely, jossa perheenjäseniä suositaan virantäytössä.

Koska Trump haluaa johtaa maata, kuten perheyritystä, eikä luota kuin lähimpiin sukulaisiinsa, on porukalla päätetty, ettei laki koske häntä.

Varmuuden vuoksi pojat hoitavat myös firman asiat, niin pysyy niin sanotusti paketti kasassa.

Obamacare

Sairausvakuutus, jonka suurin vika on sen nimi. Korvattaneen Donaldcarella, joka improvisoidaan kokoon, kunhan kiireellisemmät asiat, kuten paremmat valokuvat virkaanastujaisten yleisömäärästä, saadaan ensin hoidettua pois alta.

IMG_1116Pussy (Grab ’Em By The)

Perinteinen trumpistanilainen kouraisu. Tapa osoittaa, että arvostaa naisia enemmän kuin kukaan koskaan missään. Piste.

Question

Kysymyksiä on paljon ja vastauksia vähän. Valkoisen talon mediastrategia perustuu siihen, että mahdollisimman suuri osa kysymyksistä jätetään kokonaan vastaamatta ja niiden esittäjät maalataan vihollisiksi.

Näin valheiden ja väärinkäytösten paljastaminen voidaan kuitata puolueellisena kitinänä – tietysti vihollinen sanoo meistä negatiivisia asioita.

Removable Alien

Hallintokieltä. Karkoitettavaksi sopiva ulkomaalainen ihmisenkaltainen olento. Virallisessa arvoasteikossa aavistuksen verran sikiön alapuolella.

Sycophant

Selkärangaton poliittinen olento, joka toistaa Trumpin jokaisen väitteen kritiikittä televisiossa, koska saa rahaa ja olettaa pääsevänsä vallan sisäpiiriin. Tavataan erityisesti FOX:n studiossa, kiintiöpaikka myös jokaisessa CNN:n lähetyksessä. Ei omia ajatuksia.

Tax Form

Verotietolomake josta Trumpin jääviyskysymykset ja omaisuuden ja velkojen määrä saattaisivat selvitä. 40 vuoden ajan kaikki pääpuolueiden presidenttiehdokkaat ovat verotietonsa julkistaneet. Trumpin tausta ei kestä päivänvaloa, joten hän ei tietoja vapaaehtoisesti ikinä luovuta.

IMG_1115Unofficial Twitter Feed

Tiedemiesten tapa saada tosiasioita julkisuuteen, kun virallisten kanavien käyttö on kielletty.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ei saa kertoa, koska Trumpistanin johtaja ei usko siihen. NASA:n feikkitili sai parissa päivässä yli 600 000 seuraajaa.

 

IMG_1076Voter Fraud

Vaalivilppi. Näillä leveyspiireillä esiintyy laajamittaisena suunnilleen yhtä yleisesti kuin yksisarvinen.

Trumpille ainut tapa selittää miksi Hillary Clinton sai maanlaajuisesti enemmän ääniä. Erinomaista materiaalia, jos haluaa suunnata huomion pois todellisista asioista.

Voi käyttää myös perusteluna diskriminoiville äänestyslaeille.

 

Wall

Amerikkalaisen veronmaksajan kustantama megalomaaninen rakennelma eteläiselle rajavyöhykkeelle. Saattaa aiheuttaa kauppasodan. Bad Hombret ylittävät sen lentokoneella, kuten tähänkin asti.

Xenophobia

Muukalaisten pelko, muukalaisviha. Keskeinen osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Trump on maahanmuuttajan jälkeläinen ja kaksi hänen kolmesta vaimostaan on syntynyt Yhdysvaltain ulkopuolella, mutta jos rasismi ja viha käy kaupaksi, niin toki Trump sitä myy.

IMG_6529Yuge

Suuri, valtava, mahtava. Voi olla myös hyvin subjektiivinen määre, esimerkiksi yleisömääriä kuvailtaessa.

Zany

Absurdi tai koominen. Alunperin klovni italialaisessa teatterissa. Muunnos sanasta Zanni, joka taas on italialainen versio nimestä John, joka puolestaan on Trumpistanin johtajan toinen etunimi. Zanni-hahmo rakasti käytännön piloja, mutta sillä oli myös taipumusta riitelyyn, pelkuruuteen, kostonhimoon ja petturuuteen. Sopii tätä nykyä lähes jokaiseen tilanteeseen.

Käytetään yleisesti myös muodossa THIS IS NOT NORMAL!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *