Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Paikkarin torppa ja mens sana in corpore sano

Satusetä Topelius aikoinaan aloitti valheen, jonka mukaan Elias Lönnrot syntyi köyhässä Paikkarin torpassa ja tätä tarinaa opetetaan totena vieläkin. Totuus kuitenkin on, että Lönnrot syntyi Kyrönahon torpassa, joka kuului Paikalin sotilasvirkataloon. Kansallisromantiikan henkeen nyt vain sattuu kuulumaan kurniva vatsa ja paikatut vaatteet.

Toinen tarinaniskijä oli Lauri ”Tahko” Pihkala, joka väitti jo muinaisten roomalaisten sanoneen, että terveessä ruumiissa on terve sielu eli mens sana in corpore sano. Pihkala oli joko lintsannut latinantunnilta tai hän sisällissodan propagandistina ei antanut totuuden pilata hyvää iskulausetta. Todellisuudessa roomalainen satiirikko Juvenailis kirjoitti: Ordanum est ut sit mens sana in corpore sano eli on rukoiltava, että terveessä ruumiissa olisi myös terve sielu. Tällä hän kritisoi oman aikansa ruumiinkulttuuria ja gladioottoreiden ihailua sivistyksen syrjäyttäjinä. Nyt tiedätte sitten tämänkin.