Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksityistettyä lainvalvontaa II

KKO edisti merkittävällä tavalla lainvalvonnan yksityistämistä päättämällä, että yksityisellä ParkCom-yhtiöllä on sittenkin oikeus periä parkkimaksuja väärin pysäköidyistä autoista. Tämä avaa loistavia tulevaisuudennäkymiä kaikille reippaille yksityisyrittäjille. Siitä vaan ulos kadulle kirjoittelemaan parkkisakkoja ja maksun saajan kohdalle oma nimi ja tilinumero. Vapaa ja rajoittamaton kilpailu kunniaan.

Ei tämä oikeasti näin mene, vaan uutisointi oli kelvotonta kuten yleensä aina juridiikkaa koskevissa asioissa. KKO linjasi yksityisoikeudellisen sopimuksen tulkintaa. Pysäköidessään autonsa ParkComin valvomalle alueelle asiakas sitoutuu noudattamaan yhtiön pysäköinnille asettamia sääntöjä eli tekee yksityisoikeudellisen sopimuksen. Ellei hän sopimusta noudata, niin häneltä peritään sopimussakko. Tämä on tylsää juridiikkaa, joten toimittajat eivät anna totuuden pilata hyvää uutista vaan puhuvat yksityisistä parkkisakoista. Onhan se paljon raflaavampaa kuin sopimusrikkomus.