Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Onko lakkoilu jo rikos?

Ahtaajien lakko tuntuu tiedotusvälineiden mukaan hipovan rikollisuutta. Kaikkialla muistetaan korostaa, että ahtaajat ovat hyväpalkkainen ammattiryhmä, jonka lakkoilu aiheuttaa miljoonatappioita puunjalostusteollisuudelle ja koko kansantaloudelle sekä viennin jatkuvuudelle. Eniten pääsevät ääneen teollisuuden ja EK:n edustajat, jotka  likipitäen vaativat Pihkalan kaartin perustamista ja lakkojen kieltävää lainsäädäntöä. Mitä tämä tämmöinen puhe oikein on?

Kaikki on kiinni tiedottamisen ja uutisoinnin valitsemasta näkökulmasta, joka nykytrendin mukaan on sama kuin työnantajalla. Jopa Ylen lähetyksissä toimittaja nyökyttelee hyväksyvästi, kun EK:n edustaja sanelee teesejään eikä vastapuolta ole läheskään aina edes paikalla. Periaatteessa lakko-oikeutta pidetään ehdottomana, mutta jostain kumman syystä lakko ei saisi vaikuttaa haitallisesti yhtään mihinkään, ei ainakaan pyhään bruttokansantuotteeseen eikä elinkeinoelämän osinkoihin. Hallituksella ja eduskunnalla ei ollut minkäänlaisia moraalisia esteitä ryhtyä kiireellä säätämään pakkotyölakia sairaanhoitajien lakon aikana. Nyt odottelen mielenkiinnolla mitä tapahtuu, ellei sopua ahatauskiistassa synny. Vanhanen jo lupasi isännän äänellä tulla tarvittaessa Afrikasta paikalle. Jo on kumma, ellei näille kuria saada…

Tulevaisuudessa luultavasti lakko-oikeutta tullaan rajoittamaan. Se on johdonmukainen askel nykyisellä tiellä.