Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uusiokieltä

Vallan kielen sanavarasto on runsas ja sen käyttötarkoitukset moninaiset, mutta aina se pyrkii samaan tavoitteeseen: säilyttämään ja tukemaan vallan oikeutusta. Jo kauan olemme tienneet, että virtaviivaistaminen, kehittäminen ja mukauttaminen muuttuvaan toimintaympäristöön tarkoittavat suomeksi toiminnan supistamista. Tänä talvena olemme oppineet uusia sanoja, jotka nyt pikaisesti kertaamme.

Kun liikemies lahjoittaa poliitikolle vaalirahaa saaden tämän kiitollisuudenvelkaan ja myötämieliseksi omille pyrkimyksilleen, ei kyseessä ole korruptio vaan maksullinen arvovalintavaikuttaminen. Kun pääministeri ei kerro totuutta vaalirahoituksesta tai talotarvikkeista, hän ei suinkaan valehtele, vaan hänellä on epätäsmällisiä muistikuvia. Kun suomalaiset rauhanturvaajat joutuvat Afganistanissa vähän väliä tulitaisteluun, ei Suomi ole sodassa, mutta on kiistatta osapuolena aseellisessa konfliktissa.

Tänään opimme taas hiukan uutta sanastoa. Postipalveluita pohtinut työryhmä lausuu, että jatkossa postin toimipisteen tulee sijaita kohtuullisen etäisyyden päässä asuinpaikasta. Tämä kuulostaa oikein positiiviselta, mutta todellisuudessa tarkoittaa sitä, että toimipisteitä lakkautetaan. Edes jokaisessa kunnassa ei tarvitse olla omaa postia.

Olisi virkistävän rehellistä, jos joskus asiat sanottaisiin ihan suoraan. Koska niin ei tapahdu, joudumme tulkitsemaan.