Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kiskonnan tapainen työsyrjintä

Kuntouttava työtoiminta ja työharjoittelu ovat tämän vuoden alusta lähtien pakollisia kaikille työttömille. Aiemmin niihin voitiin velvoittaa vain alle 25-vuotiaat. Nämä kauniit sanat tarkoittavat työtä, jota tehdään 3-24 kuukauden ajan 1-5 päivänä viikossa ja 1-8 tuntia päivässä. Oikeasta työstä se eroaa vain sikäli, että siitä ei makseta ollenkaan palkkaa. Sen sijaan maksetaan normaali työmarkkinatuki sekä 8 euroa päivässä ruokarahaa. Jos tästä ilosta kieltäytyy, niin menettää työmarkkinatukensa tai vaihtoehtoisesti toimeentulotuella elävän tukea alennetaan 20 %. Näin käydään taistelua työttömyyttä vastaan, koska tunnetusti työttömyys poistuu tekemällä työtä. Palkanmaksukaan ei aiheuta ongelmia, koska mitään palkkaa ei makseta.

Työttömät eivät tervehdi tätä uudistusta ilolla. Kuka tahansa työtön voidaan käskeä mihin tahansa palkattomaan työhön jopa kahdeksi vuodeksi vellilautasen hinnalla. Työnantajat iloitsevat uudistuksesta, koska palkkakustannuksia säästyy roimasti. Työvoimaviranomaisten mukaan tämä on erinomainen keino auttaa pitkäaikaistyötöntä totuttautumaan takaisin työmarkkinoille, kehittää osaamistaan ja omalla pätevyydellään luoda työllistävässä yrityksessä itsellen mahdollisuus jopa pysyvään työpaikkaan. Höpö höpö, eihän kukaan vähänkään järjissään oleva työnantaja palkkaa vakituista työntekijää, kun uusia saa tarpeen mukaan ilmaiseksi.

Kadunmies sanoo, että onhan parempi, että työtön tekee töitä sen sijaa että lorvehtisi kotonaan jouten. Tämä kadunmies on juuri se kolmeneljännespää, joka katsoo oikeudekseen vaatia työtöntä milloin mihinkin lumenluontiin ilmaiseksi. Kadunmies nimittäin maksaa veroja ja katsoo siten olevansa itseoikeutettu työttömän pomo.

Jos joku yksityinen työnantaja omin päin palkkaisi työvoimaa työmarkkinatuen suuruisella palkalla, niin hän olisi välittömästi oikeudessa kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä. Yksikään tuomioistuin tässä maassa ei epäröisi antaa langettavaa tuomiota. Esimerkikisi Helsingissä on useampikin etninen ravintola saanut rapsut palkattuaan työvoimaa tonnin kuukausipalkalla. Kun työvoimaa rekrytoidaan työvoimaviranomaisten välityksellä, sama menettely muuttuu lailliseksi työharjoitteluksi tai kuntouttavaksi työtoiminnaksi ja on lisäksi kiitettävän vastuullista toimintaa.

Jonkun pitäisi tehdä rikosilmoitus sellaisesta työnantajasta, joka ottaa työharjoittelijan tai kuntoutettavan työttömän palvelukseensa. Samalla pitäisi tehdä rikosilmoitus työvoimaviranomaisista rikosnimikkeenä avunanto kiskonnan tapaiseen työsyrjintään. Yksikään syyttäjä ei kyllä lähtisi syytettä ajamaan, koska toiminta on laillista. Tällainen yksittäinen Don Quijote joutuisi ajamaan syytettä itse, mutta ainakin tulisi julkisesti esille tämä merkillinen muodonmuutos, jonka ansiosta sama menettely on joko laillista tai laitonta tekijästä riippuen.