Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uusi Pihkalan kaarti Facebookin kautta

Nuorempi polvi ei kuulemma tiedä, mikä oli Pihkalan kaarti, joten minäpä kerron. 1920-luvun lopun satama- ja teollisuuslakkojen aikana ns. isänmaalliset kansalaispiirit perustivat Vientirauha-nimisen osakeyhtiön, jonka ainoa tarkoitus oli toimia lakonmurtajana ja toimittaa rikkurityövoimaa lakonalaisille työpaikoille. Värvätyt rikkurit olivat suojeluskunta-aatteen ja isänmaallisuuden elähdyttämiä nuorukaisia, joiden mielestä Suomen vienti piti turvata estämällä lakkoilu. Perustajansa mukaan Vientirauhaa sanottiin Pihkalan kaartiksi.

Tällä hetkellä opimme historiasta sen, että emme opi historiasta mitään. Nyt on Facebookin kautta värvätty uusi Pihkalan kaarti murtamaan ahtaajien lakkoa. Lakonalaista työtä tekemään ilmoittautuneiden motiiveista en tiedä, mutta se on ihan varmaa, että hulluilla herrat kyntävät samalla tavalla kuin ennenkin.

1920- ja 30-lukujen taitteessa lakkolaisten ja rikkureiden yhteenotot kävivät niin väkivaltaisiksi, että järjestystä turvaamaan tarvittiin poliisi ja suojeluskunnat. Järjestysvallan asenne oli tietenkin rikkureiden puolella, joten ei ole ihme, että muutama epäisänmaallinen lakkoileva kansankiihottaja ja kansantalouden murentaja menetti henkensä ilman että tapauksia olisi kovin tarkkaan tutkittu. Kotkan satamassa tuntuu tilanne tällä hetkellä jo kärjistyvän, joten kohta alkaa tappelu.

Kun lakonalaista työtä tehdään esimiesvoimin, niin se kuuluu vielä normaaleihin pelisääntöihin. Sen sijaan varta vasten värvätty rikkuri on vastenmielinen ja halpamainen olio, jonka jumala luomistyön päätteeksi teki käsiinsä jääneestä inhottavasta näljästä.