Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lapsellinen firma

Lapset joskus suuttuvat toisilleen eivätkä leiki enää keskenään. Jotkut aikuisetkin voivat suuttua vaikkapa perintöriidan seurauksena toisiinsa niin pahasti, että panevat välit kokonaan poikki. Tyhmäähän tällainen on, mutta ihmisten kesken vielä jotenkin ymmärrettävää. Mutta kun pörssinoteerattu kansainvälisesti menestyvä yritys toimii näin yksittäistä henkilöä kohtaan, loppuu ainakin minun ymmärrykseni.

Kivialan yritys irtisanoi kaksi vuotta sitten yhden työntekijänsä tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Syy tuntui sekä työntekijästä että hänen ammattiliitostaan tekaistulta, sillä yhden ainoan irtisanominen haiskahti pahasti pärstäkerroinperusteelta enemmän kuin tuotannollisilta ja taloudellisilta syiltä. Kun lisäksi työntekijän työsuoritus oli useita kuukausia ollut keskivertoa parempi, päätti liitto riitauttaa irtisanomisen. Tällöin yritys teki työntekijän kanssa sopimuksen ja asian piti olla sillä selvä.

Kaksi vuotta se olikin. Sitten samainen työntekijä aloitti ammattikurssin, jossa hänet koulutetaan hiukan toisenlaiseen kivialan ammattiin. Koulutukseen kuuluu tietenkin työharjoittelu, jonka oppilaitos totuttuun tapaan järjestää juuri samaisen yrityksen louhoksella ja tuotantotiloissa. Yrityspä ilmoittikin nyt, että kaikki muut ovat tervetulleita, mutta tämä yksi kaveri saa pysytellä portin ulkopuolella. Mitään syytä yritys ei ilmoittanut, se vain käytti isännän valtaa omalla alueellaan.

Saahan näin tehdä, ei siinä ole mitään laitonta, mutta oikein aikuisten toiminnalta se ei vaikuta. Koska saman alan yrityksiä on kaksi, on väärinkäsitysten välttämiseksi pakko kertoa myös yrityksen nimi. Se on Tulikivi.