Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oudoilla vesillä

Presidentti Tarja Halonen sanoi, että kahden ulkomaalaisen isoäidin käännytyspäätökset tuntuvat kohtuuttomilta ja yleisen oikeustajun vastaisilta. Oikeusministeri Brax pitää Halosen kannanottoa tervetulleena. En tässä ota kantaa itse asiaan muuten kuin toteamalla, että tuskinpa pari mummua Suomen konkurssiin söisivät, mutta Halonen kalastelee nyt oudoilla vesillä.

Oikeusjärjestelmämme kulmakivi on tuomioistuinten riippumattomuuus. Tuomioistuimet noudattavat vain lakia, eikä niiden päätöksiin saa edes yrittää vaikuttaa presidentti, hallitus, eduskunta, lakiin perustumattomia turvapaikkoja myöntävä kirkko eikä kukaan muukaan, joka ei ole varsinainen asianosainen kulloinkin käsiteltävässä asiassa.

Juristina Halonen tietenkin tämän tietää, ja siksi hän antoi lausuntonsa vasta nyt, kun asia on Suomessa loppuunkäsitelty. Hänen voisi kuitenkin tulkita pyrkivän vaikuttamaan tuomioistuinten tuleviin päätöksiin, mikä sekin on kiellettyä. Sellaisia maita, joissa vallanpitäjien mieltymykset vaikuttavat suoraan tuomioistuinten päätöksiin, ei kutsuta oikeusvaltioiksi. Ne ovat diktatuureja tai oligarkioita.

Nyt täytyy vain toivoa, että Halosen ja Braxin puheiden motiivina on ainoastaan vaikuttaa tulevaan lainsäädäntöön, sillä se kuuluu heidän tehtäviinsä. Olemassaolevan lainsäädännön soveltamisesta ja tuomioistuinten ohjeistamisesta heidän on pidettävä visusti näppnsä erossa.